Proučena zajednička hatma i uručene diplome džematlijama u džamiji Mufid Sokolović

Date:

U džamiji Mufid Sokolović, džemat Baćci, Medžlis Islamske zajednice Goražde je 20.02.2022. godine poslije jacije namaza proučena hatma-dova i upriličena dodjela diploma novim učačima Kur’ana.

Sedam novih učača je zajedno tokom 120 termina proučilo hatmu.

Naročito je zanimljivo da su polaznici većinom bile osobe starije životne dobi, te jedan polaznik mekteba.

Diplome o završenom kursu i hatmi dodijelio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde, Esad ef. Grabus, a hatmensku dovu proučio je imam džamije Mufid Sokolović, Dženan ef. Imamović.

Džematlijama se obratio i muftija gorždanski Remzija ef. Pitić. On je istakao da je to velika noć za džematlije koji su ušli u mushaf, proučili hatmu i druže se s božijom Riječju.

Istekao je da će se Kur'an na Sudnjem danu, pored Poslanika, s.a.v.s, i šehida, zalagati za one koji su ga učili i biti njihov svjedok, ali će svjedočiti i protiv onih koji ga nisu učili već ostavljali na policama da skuplja prašinu, a svoju veliku blagodat – vrijeme, trošili na mnoge bezvrijedne i nevažne stvari.

Muftija Pitić je također uputio čestitke imamu džamije Mufid Sokolović, Dženanu ef. Imamoviću, te istaknuo kako je Dženan efendija opravdao razlog zbog kojeg nosi ahmediju, da je primjer dobre organizacije i rada. Njegovim upornim radom postignut je cilj da kuće ovih džematlija, jer se u njima uči Kur’an, snažno sijaju stanovnicima nebesa.

Svoje obraćanje džematlija uvaženi muftija Pitić je završio sa riječima da se svi sami zapitamo kako ćemo pred Gospodara ako smo bili nemarni prema Kur'anu. Naučiti učiti Kur’an nije nešto što se treba odlagati, kao ni odlazak na hadž. Jer i Kur'an i hadž čuvaju nas, a ne mi njih.

Kur’an je jedan veliki kosmos, čovjekov iskreni prijatelj, ukori nas kad krenemo učiniti štogod ružno, Kur'an je jedino sijelo za koje vrijedi trošiti veliku blagodat od Gospodara, a to je vrijeme.

Ovakve aktivnosti su intenzivirane i u drugim džematima na području muftijstva.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related