Prozor: Mekteb je dio mene

Nekad su mektebi monotoni, bez plana i programa. Svaki muallim mora uraditi godišnji plan po kome treba da izvodi mektebsku nastavu i da taj plan uskladi odnosno približi djeci kao krajnjim konzumentima. Često u razgovoru s ljudima i kolegama kažem da danas i u današnjem vremenu treba bit stvarno maher pa okupit djecu oko sebe. Nisu današnjoj djeci zanimljive bombone i čokolade. Prošlo je to vrijeme. Muallim u današnjem vremenu mora osmisliti sadržaje koji su zanimljivi našoj djeci da bi djeca vrijeme koje smatraju slobodnim, a tako razmišljaju i njihovi roditelji, a to je vikend, bili ponovo u mektebskim klupama ili u našim džamijama. Muallim se mora prilagoditi djeci a ne djeca muallimu. Omilite djeci mekteb. Mnogo je načina da se kroz druženja, igru, razgovor uči i o našoj lijepoj vjeri. Islam je in, islam je moderan, i kao takvog ga pokažimo i prenesimo našoj djeci.

Budite u stalnom kontaktu s roditeljima. Ukoliko djete ne dođe tri časa uzastopno, pokažite brigu i nazovite telefonom roditelje i pitajte šta je razlog ne dolaska djeteta. Zamolite roditelje da pravdaju čas svome djetetu. Naučite ih da je mekteb važan, bitan, da mekteb zajedno s njima, roditeljima, odgaja, i pomaže da sutra ta generacija koja je prošla kroz mekteb budu dobra djeca, omladina,studenti i na kraju dobri roditelji. Danas, više nego ikad, se na ljudima primjete ili ne primjete tragovi mekteba. Nažalost, mnogi danas su propustili ovu važnu životnu školu. Ja pokušavam da polaznik mekteba Prozor kao njihov muallim kroz sadnju voćki, izlete, časove u prirodi, sankanju, da prvo zavole mekteb, a onda i da ono što su naučili pokažu u životu. Radnik na kraju mjeseca dobije plaću tako i mi na kraju svake mektebske godine nagradimo najredovnije, najmlađe, one koji su naučili Jasin, one koji su završili sufaru, one koji nisu napravili ni jedan izostanak, one koji su najmlađi među nama. Prema djeci budimo pravedni. Neka nam sva djeca budu jednako draga. Ja sam u nedjelju, 04.11.2018. godine, dječake uzrasta VII, VIII i IX razreda mekteba Prozor a to su Kmetaš Ajdin, Kmetaš Kenan, Kulaglić Edis, Marić Amar, Muminović Ahmed, Zahirović Omer, Bećirspahić Eldar i Balić Tarik, odvezao do Konjica u hotel Garden City da dječaci provedu 2 sata plivajući.

Bilo je posebno. Bili su sretni. Zahvalio bih se i direktoru hotela gospodinu Enveru Bećiroviću koji je prepoznao vrijednost ovog projekta pa je za sve polaznike osigurao besplatno korištenje bazena i počastio malu raju sokovima. Poslije bazena smo zajedno otišli na večeru. Dragi muallimi, razumijem da svi ne možemo biti najbolji, ali imamo obavezu da se trudimo da budemo bolji. Djeca to vide. Najbolji vjernik je onaj koji svoju vjeru pokaže primjerom. Nemojmo da se naš čas svede samo da ispitamo sure i do sljedećeg vikenda… Neka naš mekteb bude i bazen