Prozor u ozračju rebiu-l-evvela: Manifestacija u prozoru koja plijeni pažnju

Medžlis islamske zajednice Prozor već drugu godinu zaredom organizuje manifestaciju „Volimo te, naš Resule“, posvećenu obilježavanju mjeseca rebi'u-l-evvela, u kome se rodio, ali i sa ovog svijeta otišao posljednji Allahov Poslanik, Muhammed, a.s..Primarni cilj manifestacije je kroz prigodne i pažljivo odabrane sadržajepodsjetiti džematlije na našeg Poslanika ali im i njegov život približiti i dodatno rasvjetliti.

Vremenski period trajanja manifestacije je od 02. do 17.decembra a ista je otvorena jedinstvenom hutbom o Muhammedu, a.s., u svim džematima.

Ubrzo nakon toga, uslijedila je tribina o Poslaniku, a.s., te promocija djela „Muslimova zbirka hadisa s komentarom“. Gost tribine, ujedno i jedan od prevodilaca spomenutog djela bio je dr. Šefik Kurdić, koji je na predivan način podsjetio na određene detalje iz Muhammedovog, a.s., života te ukazao na važnost Muslima i njegove zbirke.

Slijedeći gost bio je uvaženi književnik, Isnam Taljić koji je najprije gostovao u programu Radio Rame i to u sklopu emisije „Islamske teme“ koju već nekoliko mjeseci uređuje i vodi Safet ef. Pozder. Taljić je, potom, prisustvovao i promociji svojih knjiga u kino Sali u Prozoru te svojom jednostavnošću i impozantnim književnim opusom uljepšao manifestaciju.

Centralna džamija u Prozoru, Nuhefendića džamija, imala je priliku ugostiti i mr. Mehu-ef. Šljivu, rukovodioca odjela za hatabet, vaz i iršad, koji je održao hutbu „Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, je naš najbolji uzor“ koja je čitana sa minbera širom naše zemlje.

Uz navedene aktivnosti, posjeta muallima i polaznika mekteba bolesnim džematlijama, omladinsko sijelo sa kvizom i drugim edukativno-zabavnim elementima, promocija CD-a ilahija i kasida „Svjedoci istine“, tradicionalnog mevludskog programa te sijela i druženja za žene, sadržaji su koji čine ovogodišnju manifestaciju „Volimo te, našResule“.

Naravno, kao i protekle godine, čast da zatvore manifestaciju rezervisana je za polaznike mekteba koji će u novosagrađenoj džamiji u Lapsunju izvesti dječiji igrokaz „Na kahvi kod Sulje i Hajne“.

Sudeći po reakcijama džematlija, ali i gostiju koji su uzeli učešće, manifestacija uistinu izaziva veliku pažnju a svi njeni sadržaji su iznimno lijepo posjećeni, što je samo potvrda naše istinske želje i ljubavi za Resulom, a.s., te dodatna obaveza organizatorima da nastave sa ovom, sada većtradicijom te da je iz godine u godinu samo nadograđuju.