Prva hafiska dova u novoj povijesti Velike Kladuše

Tokom proteklih 450 godina islama u Velikoj Kladuši ovaj grad je prošao kroz razna turbulentna vremena i velike izazove. Nakon svakog teškog perioda uspio se je osloboditi okova i napraviti značajne iskorake ka dobru. Prva hafiska dova koju pamti novija povijest Velike Kladuše upriličena je u džematu Trn Polje, Medžlis IZ Velika Kladuša, a proučena je tokom vikenda hafizu Bilalu Kovačeviću. Ona je jedan važan korak i posebno značajan događaj za ovaj grad.

Ismet-ef. Mustedanagića, glavn imam Medžlisa IZ Velika Kladuša naglasio je koliko je ovaj događaj važan za medžlis.

-1569. godine islam je došao u Veliku Kladušu. Iste godine je sagrađena prva džamija u mjestu Vrnograč, osnovan je prvi džemat, proučen prvi ezan i te godine se u Velikoj Kladuši počeo učiti Kur'an. Nije zabilježeno da je Velika Kladuša imala muftiju. 2019. godine dolaskom hafiza Mehmed-ef. Kudića na mjesto Muftije bihaćkog Velika Kladuša je prvi put dobila svog muftiju. Nije zabilježeno da je ikada u povijesti proučena hafiska dova. Evo tu tradiciju prekidamo danas i od danas očekujemo da se hafiske dove nižu i da Velika Kladuša postane grad hafiza, jer mi smo u proteklom periodu dokazali da volimo i cijenimo naše hafize – istakao je glavni imam.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, prvi kladuški hafiz nakon niza decenija podsjetio je da je Kur'an trajna vrijednost i da vezivanje za Kur'an u bilo kojoj formi čovjeku priskrbljuje brojne benefite i vrijednosti.

„600 puta muhaffiz se mora sastati sa hafizom tokom učenja hifza da bi hafiz postao hafizom. Ta veza muhaffiza i hafiza trajno ostaje zbog blagoslova Kur'ana. Mi svi imamo svoje prohtjeve, ali družeći se sa Kur'anom mi svoje potrebe na pravi način definišemo i po prioritetima redamo. Druženje s Kur'anom je ovosvjetska, ali i ahiretska privilegija. Kur'an će biti zagovornik – šefa'atdžija svima koji ga budu učili na Sudnjem danu. Kada imamo jaku vezu sa Kur'anom, takva veza će nam podariti iskrene prijatelje, poredati naše životne prioritete i učiniti nas važnim na oba svijeta.“ – poručio je muftija Kudić.

Hafiz Abdulaziz-ef. Drkić, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH i član komisije za hifz Rijaseta IZ u BiH posebnu pažnju posvetio je činjenici koliko je Kur'an velik Božiji dar i koliko je hafiz s Kur'anom počašćen.

– Želio bih posebno skrenuti pažnju hafizu Bilalu da bude svjestan s kakvih je darom obdaren. Prenosi se da je hazreti Ebu Bekr, r.a., rekao: Ko bude darovan Kur'anom, a potom pomisli da je nekom drugom dato nešto od ovosvjetskih dobara što je ljepše i bolje od onoga što je dato njemu, obezvrijedio je ono što je kod Allaha vrijedno i uzvišeno i ukazao vrijednost onome što je kod Allaha beznačajno.Znajte da je Kur'an najveći dar Božiji–poručio je izaslanik reisu-l-uleme hafiz Abdulaziz-ef. Drkić.

Nakon obraćanja izaslanik reisu-l-uleme hafiz mr. Abdulaziz-ef. Drkić je uručio hafizu Bilalu Kovačeviću diplomu hafiza Kur'ana Časnog, a njegov babo Bećo-ef. i muhaffiz hafiz Nedžad-ef. Ćeman su mu stavili hafisku lentu. Time je završen svečani program prve hafiske dove u Velikoj Kladuši hafizu Bilalu Kovačeviću sa dovom svih prisutnih da ovakve svečanosti budu što češće i da Velika Kladuša i cijela Bosna i Hercegovina obiluje velikim brojem čuvara Božije riječi.

Pored hafiza Bilala i njegovog muhaffiza hafiza Ćemana, svoje učešće su uzeli i brojni hafizi: Hafiz mr. Amir-ef. Mahić iz Kozarca, hafiz Abdurahman-ef. Osmanović iz Bihaća, hafiz Dževad-ef. Šahinović iz Bužima, hafiz mr. Maid-ef. Ibrahimović iz Sarajeva, hafiz Numan-ef. Bajrić iz Cazina, hafiz Emrah Litrić iz Bihaća, hafiz Edin Fajković iz Bihaća, hafiz Kerim Nuhanović iz Konjica, hafiz Talha Tričić iz Cazina i hafiz Malik Bajrić iz Bosanske Krupe.

Organizatori svečanosti bili su Medžlis IZ Velika Kladuša i džematski odbor džemata Trn Polje.

Hafiz Bilal Kovacević, sin hadži Beće efendije i hadži Esme, rođen je 6. januara 2000. godine u Bihaću. Osnovnu školu završio je u Crvarevcu, općina Velika Kladuša, a potom u maju 2019. godine Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Bilal je od malih nogu pokazivao veliko interesovanje za učenje Kur'ana Časnog. Kao učenik mekteba učestvovao je na mnogim takmičenjima od nivoa Medžlisa, Muftijstva do Rijaseta. Bio je prestavnik Gazi Husrev-begove medrese 2018. godine na 13. takmičenju u hifzu Kur'an-i-Kerima u Sarajevu i u kategoriji tilaveta osvojio 1. mjesto. Iste godine u novembru učestvuje na Regionalnom takmičenju u hifzu i tilavetu Časnog Kur'ana u Sarajevu, u kategoriji tilaveta i osvaja 2. mjesto. Hifz počinje učiti u drugom razredu medrese, tačnije 31.10.2017.godine pred svojim muhafizom hafizom Nedžad-ef. Ćemanom, profesorom i odgajateljem u Gazi Husrev-begovoj medresi. 23.decembra 2019. godine je pred komisijom Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini proučio je i posljednje ajete časnog Kur'an napamet i tako stekao titulu hafiza Kur'ana Časnog. Hafiz Bilal je trenutno student prve godine Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu.

Preporod.info