Prva strana pomoć Albaniji nakon potresa stigla iz Turske

Date:

Prva pomoć iz inozemstva u zemljotresom pogođenu Albaniju stigla je iz Turske i to od Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Zemljotres jačine 6,3 stepeni po Richteru jutros je pogodio Albaniju u kojoj je smrtno stradalo najmanje 20, a povrijeđeno više od 600 osoba.

Najteže je pogođen Drač, a stanovnicima tog grada turska TIKA odmah danas je dopremila prvi kontingent humanitarne pomoći u hrani, dekama i drugim osnovnim potrepštinama.

U mjestu Thumane podijeljeno je 500 paketa hrane i 500 deka. U narednim satima će biti podijeljeno još 2.500 paketa i isto toliko deka.

Koordinator Predstavništva TIKA-e u Tirani Necip Ozay Ozturk posjetio je zemljotresom pogođena naselja, a ista je posjetio i albanski premijer Edi Rama koji se zahvalio TIKA-i na brzoj reakciji i pomoći.

Uporedo s tim, iz Turske su u Albaniju krenuli i konvoj šlepera humanitarne pomoći Crvenog polumjeseca i teretni avion Ureda za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) koji u Albaniju transportuje spasilačka vozila i timove.

Turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy na Twitteru je napisao da je naredbom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turska bila prva zemlja koja je Albaniji pružila ruku pomoći nakon zemljotresa.

(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related