Prvi džuma-namaz u džematu Ital-Bosna

Date:

U džematu Ital-Bosna, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI), klanjan je prvi džuma-namaz, a koji  je predvodio Ahmed ef. Tabaković, imam ovog džemata i v.d. glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Ahmed ef. Tabaković je ovim povodom za Preporod.info izjavio da mu predstavlja izuzetnu čast i odgovornost obavljati  funkciju imama u džematu Ital-Bosna.

 – Jučerašnja džuma predstavlja veliki iskorak u organizaciji vjerskog života muslimana Bošnjaka u Italiji i zasigurno pokazuje njihov pravac i opredijeljenost za Zajednicu i institucionalno djelovanje – rekao je Tabaković.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji Nermin Fazlagić je rekao da je ovo historijski dan, kako za Zajednicu, tako i za samu Italiju.

– Ahmed ef. Tabaković je kao prvi imam koji je u Italiji priznat kao “Ministro di culto” (vjerski službenik) imamio u džamiji An-nur u gradu Rogno i ovim činom su vjerski službenici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini udarili temelj za svoj budući rad u Italiji – naglasio je on.

Dodao je da djelima pokazuju svoja nastojanja za očuvanje islama u Italiji.

– Mnogo je ljudi mislilo da je nemoguće da naši imami obavljaju legalno svoju vjersku funkciju u Italiji, međutim, ovim činom smo pokazali da je naša Islamska zajednica ona koja uspijeva i tamo gdje niko drugi ne uspijeva. Iskreno se nadamo da je ovo samo početak naše priče u Italiji i da će i džemat NUR u Veroni i džemat Biella uspjeti da dovedu imame u svoje džematima čim prije – rekao je Fazlagić.

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji ustanovljena je 2019. godine, sa sjedištem u gradu Biella,  glavnom gradu italijanske regije Pijemont, što je bio značajan čin za Bošnjake u Italiji, ali i Islamsku zajednicu u cjelini, a dobijanjem dekreta Ahmed ef. Tabaković postao je prvi imam Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related