Prvi put nakon rata bajram-namaz u tri džamije u Foči

Date:

Veliki broj vjernika klanjao je jutros bajram-namaz u Aladža džamiji u Foči, jednoj od najljepših u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu.

Osim stanovnika ovog grada i okoline, najradosniji praznik u Foči su željeli dočekati i brojni Fočaci koji žive u drugim gradovima BiH.

Almin Karović već nekoliko godina Bajram dočekuje upravo u Foči, mjestu gdje je živio do rata 1992. godine.

– Sve je to posljedica mog porijekla i želje za ovim krajem, povratkom i nekako ljepšim i boljim osjećajem u odnosu na druga mjesta gdje trenutno boravimo. Drago mi je svaki put kad dođem, a Bajram nosi posebne epitete pa ih ne propuštam. Baš je ovaj prostor oko Aladže džamije mjesto gdje sam odrastao i u mladosti živio. Sa obnavljanjem Aladža džamije podsjećam se na prethodna vremena i sjećam se i priče starijih ljudi o Aladži i onda to sve nekako analiziram i dobivam kompletnu sliku značaja Aladže džamije i onoga što je značila za Foču i Fočake – rekao ja Karović.

Bajram-namaz predvodio je imam Aladža džamije, Dženan ef. Krajišnik, koji nam je rekao da su Fočaci u specifičnim okolnostima, zbog koronavirusa, proveli ramazan, te sa velikom radošću dočekali Bajram. Velikih, zajedničkih iftara nije moglo biti, ali su oni dostavljani na kućne adrese džematlija.

– Ovaj ramazan i ovaj Bajram svi ćemo dobro pamtiti. Oni su zaista bili malo drugačiji od svih prethodnih. Ali nećemo ih pamtiti samo po bolesti, granicama, opasnosti nego bismo trebali da ih pamtimo i po blagodati vremena. Vremena koje smo posvetili onima koji bi trebali biti prioritet u našim životima, a to su naše porodice. Vremena koje smo posvetili našem duhovnom, fizičkom unapređenju, kako nas samih, tako i naše zajednice, našeg džemata. Pamtićemo ih po blagodati vremena koje je u nama probudilo osjećaj za druge, za komšiluk, za starije i za slabe. Pa neka ovaj Bajram bude jedna slatka nagrada za nas koji smo izdržali, osaburili i u ovoj teškoj situaciji. Bajram šerif mubarek olsun – poručio je Krajišnik.

Po prvi put nakon rata Bajram namaz u Foči klanjan je u sve tri obnovljene gradske džamije. Osim u Aladži, obavljen je i u Atik Ali – pašinoj, te Carevoj džamiji u kojoj je namaz predvodio goraždanski muftija Remzija ef. Pitić. Raduje to i predsjednika Skupštine Opštine Foča Izeta Spahića.

– Službenici IZ su imali u vrijeme ramazana kontinuitet u svom radu, pripremljeno je više od 1.000 iftara, a u vrijeme pandemije zemljoposjednici su na svojim imanjima zasijali puno veće količine proljetne sjetve u odnosu na dosadašnje godine. Dakle, život se polako vraća. Završavamo neke infrastrukturne projekte i želimo kazati da ovdje, na obalama Drine i Ćehotine, život se ako Bog da nastavlja. Šaljemo jedno poruku da jesmo tu i da ćemo biti tu – naglasio je Spahić.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related