Prvi zajednički regionalni online filmski festival

Date:

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), bit će održan od 9. do 17. aprila donoseći poklonicima filmske umjetnosti brojne zanimljive evropske i svjetske naslove, kao i domaće klasike.

Devetodnevni festival koji će biti održan u sklopu Mreže festivala Jadranske regije publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala.

Direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić istakao je za Fenu da je Proljetno izdanje festivala u mreži Jadranske regije prva suradnja te vrste u regiji.

– Festival se održava online isključivo i nažalost zbog pandemije, a u budućnosti se nadamo proširenju mreže kao i njenih aktivnosti. Proljetno izdanje je samo uvod u naše cjelogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja se tek trebaju održati u drugoj polovici godine – kazao je Matić, prenosi Fena.

On je naveo da program festivala uključuje zanimljive europske i svjetske naslove u selekciji selektora spomenutih izdanja. Među njima nalaze se neki višestruko nagrađivani filmovi, prva ostvarenja talentiranih filmaša i dva jugoslavenska klasika.

Direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić, govoreći za Fenu, ocjenjuje da saradnja četiri festivala iz regiona koju je pokrenuo Sarajevo Film Festival predstavlja značajnu incijativu koja će obogatiti filmsku ponudu tih festivala, a ujedno ukazati na zajedničku viziju i ciljeve koje dijele kinematografije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. On je podvukao i da podrška koju je inicijativa dobila od MEDIA programa dodatno ukazuje i na interes u Evropi za tom vrstom inicijativa i zajedničkog nastupa, ali i o kvalitetu ponuđenih aktivnosti predviđenih radom te mreže.

– Kinematografije regiona su upućene jedne na drugu, filmski uposlenici sarađuju na filmovima i u drugim aktivnostima i to je jedna izuzetna slika koju ovaj region šalje Evropi i svijetu. Kroz saradnju se dolazi do izuzetnih rezultata, a dokazi za to su uspjesi filmova, festivala i drugih aktivnosti i ugled postignut u svijetu – istakao je direktor Filmskog centra Crne Gore.

Čekić smatra da je ovo proljetno izdanje samo početak saradnje koja će biti nastavljena i u fizičkim izdanjima tih festivala koja počinju od ovog ljeta.

On je naveo da je mnogo prostora za razmjene programa, publike, infrastrukture, kao i drugih aktivnosti koji će podići kvalitet festivala, ali i učiniti još boljim ukupnu ponudu prema publici.

– Ovi su festivali, u različitim oblicima, sarađivali i ranije, a nadam se da će saradnja, u korist svih strana, biti nastavljena i ubuduće. Kao i ranije, Sarajevo Film Festival preuzima na sebe ulogu promotera dinamične regionalne saradnje i podizanja standarda u svim dijelovima kinematografije. Crnogorska kinematografija, kao i Filmski festival u Herceg Novom su, kao i uvijek, spremni na svaku saradnju kako sa Sarajevo Film Festivalom, tako i sa drugim partnerima u regionu – podvukao je u izjavi za Fenu direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić.

U programu regionalnog online filmskog festivala biće filmovi poput “Smrt filma, a i mog oca” (režija: Dani Rosenberg). Film je bio u službenoj selekciji festivala u Cannesu. U programu je i “Novi poredak”, novi igrani film meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija.

Debitantski igrani film Philippa Yuryeva “Mladi kitolovac” premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji.

Sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi “Sluge režima” (Ivan Ostrochovský) te debitantski igrani film Jeanette Nordahl “Krvne veze”. Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu.

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije – film “Pavle Pavlović” Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related