Pseudologia phantastica | Preporod.info

Date:

Piše: Muhamed Velić

U psihologiji postoji pojam koji se zove “pseudologia phantastica”, a što bi značilo i ukazivalo na dijagnozu za nekoga ko stalno laže i uvjeren je debelo i duboko da je to istina, a povrh svega, uvjerava i druge da je to, što on govori – istina. U stručnoj literaturi stoji još i to da ove priče mogu biti na ivici uvjerljivosti i često uključuju pacijenta koji preuzima važne i herojske uloge. Takvim pacijentima su potrebne nove laži da dopune stare i na koncu sami počnu vjerovati vlastitim obmanama.

Najeklatantnije primjere ove naučne tvrdnje i činjenice možemo naći na Federalnoj televiziji (FTV), koja redovno dovodi političke goste iz manjeg bh. entiteta, koji kontaminiraju ovdašnji medijski prostor svojim patološkim lažima. Akademik i pjesnik Abdulah Sidran već duže vrijeme rezolutno upozorava na ovu opasnost koja nam se servira s frekvencije ove medijske kuće. Sidran tvrdi da ih mi ne plaćamo zbog toga – da omogućavaju patološkim lažljivcima medijski prostor da truju i projiciraju svoje opasne laži. Znamo odlično i sjećamo se isto tako kako je jedan od očeva srpske nacije govorio o laži kao sredstvu preko kojeg se ostvaruju kao nacija, narod i država. Sada je to kao “srpski svet”.

Naravno, riječ je o akademiku Dobrici Ćosiću.

No, koje su to laži koje su frekventne i koje se opetuju – navest ćemo neke od njih. Isto tako, moram priznati da nisam imao sabura da mirno slušam, a niti snage da to sve izignorišem pa potražim neku normalniju emisiju na drugom kanalu, nego sam pogledao i poslušao sinoćnji “Plenum”, politički magazin na Federalnoj televiziji. Nadam se, onda, da razumijete ovaj impuls i reakciju.

Neke od laži koje se opetuju: Kome to fali bilo šta, dio tijela iliti šta drugo, ili da je neko osjetio bol zbog enormnog izljeva srpstva i svekolike ikonografije koja se na ovim prostorima veliča i promovira?! Draža Mihailović, recentni i presuđeni ratni zločinci, od Karadžića i Mladića pa do svih ostalih, dobro znanih i opasnih? Pita notorni političar iz manjeg bh. entiteta i odveć autentičan dokaz i primjer ove psihološke činjenice i tvrdnje “pseudologia phantastica”, da mu se kaže ko sada osjeća bol ili stradava zbog projiciranja te mitomanije i veličanja nabrojanih i nenabrojanih imena. Prvi i Drugi svjetski rat, zatim posljednja agresija na BiH, genocid nad Bošnjacima, na stotine hiljada pobijenih, milion prognanih, na hiljade srušenih islamskih objekata itd. – sve pod zastavama istih zlikovaca i mitomanije. A trenutno je to zlo u stand by aranžmanu, samo mu malo fali da se pokrene i postane živo i jače no ikada prije.

Dalje, izvjesni tvrdi da se Srbi nisu vratili u Sarajevo i da se o tome ne priča, samo se priča o tome kako se Bošnjaci nisu vratili. To naprosto nije tačno, zato što se Srbi jesu vratili u Sarajevo, prodali “svoju” imovinu, koju im je Petrischev zakon omogućio da je prodaju, dakle, dobro ga naplatili i naravno da su otišli na druga mjesta s bošnjačkim novcima i kupili sebi pristojan život. Nije jasno kako im nije smetao Petrischev zakon, koji je isto tako bio oktroisan, kao što im smeta Inckov zakon!

Izvjesni je promicatelj “pseudologie phantastice” poznat i po tome što uporno izjavljuje da je Bosna oduvijek i prije svega bila hrišćanska, tj. pravoslavna i srpska zemlja, da je srpska crkva ustoličena u Bosni na dva stoljeća prije zvaničnog dolaska islama na ove prostore itd. Dakle, cjelokupnu povijest srednjovjekovne Bosne oni žele da falsificiraju, da je prisvoje i da kažu da su oduvijek bili ovdje i da smo mi oni, samo smo prihvatili islam i postali nešto drugo. Zato nas ne zovu po imenu narodnom već po vjeri našoj, a srednjovjekovnu povijest Bosne, sve njene povijesne odrednice, negiraju, čineći je svojom.

Gledano iz perspektive objektivnosti, možemo zaključiti da se ponovo suočavamo s istim zlom koje je žedno ostvarivanja svojih historijskih ciljeva, gazeći preko svih svetinja i civilizacijskih normi, ostavljajući iza sebe polja krvi.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related