Punjači električnih automobila na njemačkim autocestama

Njemačka kani proširiti mrežu punionica za električne automobile diljem zemlje, kako bi potaknula potražnju, objavio je Reuters na temelju dokumenta ministarstva saobraćaja.

Vlada kancelarke Angele Merkel želi da do kraja desetljeća na cestama najvećeg evropskog tržišta bude milion električnih vozila.

Veliki trošak vozila, loša infrastruktura i ograničena autonomija ograničili su prodaju na samo 24 hiljade, na njemačkom tržištu od tri miliona auta, kažu vladini podaci.

Njemačka u ovom trenutku ima samo stotinjak stanica za brzo punjenje električnih auta koje omogućuju punjenje za manje od sata, te još 4800 stanica koje rade na izmjeničnu struju, kaže ministarstvo saobraćaja.

“Postavit ćemo stanice za brzo punjenje na autoceste diljem Njemačke”, prenosi regionalni list Passauer Neue Presse riječi ministra saobraćaja Alexandera Dobrindta iz intervjua objavljenog u subotu.

Dokument ministarstva saobraćaja kaže kako će do 2017. njemačka kompanija Tank & Rast koja pruža usluge na autocestama na svojih 400 lokacija postaviti stanice za brzo punjenje i parkirna mjesta.

(SEEbiz)