Putin potpisao zakon koji mu omogućava još dva mandata u Kremlju

Date:

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji mu omogućava još dva mandata u Kremlju kada mu trenutni istekne u 2024. godini, pokazao je dokument postavljen na websiteu ruske vlade u ponedjeljak, prenosi Fena.

Zakon definiše i dodatne uslove za predsjedničke kandidate, po kojima kandidat za predsjednika može biti samo ruski državljanin stariji od 35 godina koji je stalno boravio u Rusiji najmanje 25 godina, a nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu stalnog boravka druge države.

Ova se odredba ne odnosi na Ruse koji su “prethodno imali državljanstvo države koja je, ili čiji je dio primljen u Rusku Federaciji u skladu sa saveznim zakonima”, navodi Anadolija.

Pomenuti zakon je usvojen u parlamentu prošle sedmice, a u skladu je s ranijim ustavnim promjenama.

Vladimir Putin je na mjesto predsjednika Ruske Federacije izabran 2000. i tu dužnost je obnašao do 2008. godine, kada je na mjesto predsjednika izabran Dimitri Medvedev. Putin je ponovo izabran nakon četiri godine, a sadašnji mandat završava 2024.

Zakon, koji bi mogao Putinu otvoriti put da ostane na vlasti do 2036. ukoliko odluči da to učini i osvoji reizbor, odražava široke promjene u ustavu koje su uvedene u prošloj godini, prenosi Reuters.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related