“Putovanje u Evropu” autora Akbara Ahmeda nova knjiga u izdanju El-Kalema

Date:

“Putovanje u Evropu” autora Akbara Ahmeda, nova je knjiga u izdanju El-Kalema,  koju je na bosanski jezik preveo novinar Preporoda Mirnes Kovač. 

Međunarodno priznati muslimanski učenjak profesor Akbar Ahmed je sa svojim timom eksperata poduzeo opsežno putovanje Evropom i razgovarao s muslimanima i nemuslimanima iz svih sfera života kako bi istražio pitanja islama, imigracije i identiteta.

Razgovarali su s nekim od najistaknutijih evropskih ličnosti, među kojima su predsjednici, premijeri, nadbiskupi, glavni rabini, vrhovne muftije, vođe desničarskih stranaka, te obični Evropljani iz različitih krajeva.

Njihovi nalazi otkrivaju zanimljivu priču o mjestu islama u evropskoj historiji i civilizaciji koja je više isprepletena i kompleksna nego što to čitalac može i zamisliti, uz to otkrivajući nerazumijevanja i prilike za Evropu i njene muslimanske zajednice kako bi popravili svoj odnos međusobnog prožimanja.

Ovo je četvrta studija profesora Akbara Ahmeda koja razmatra odnose između Zapada i muslimanskog svijeta i donosi preporuke za promoviranje integracije i pluralizma u 21. stoljeću.

Zašto mnogi Evropljani na islam i dalje gledaju kao na tuđinsku, pa čak i barbarsku silu koja prijeti njima i njihovim društvima? Zašto su muslimani suočeni sa sve većom netolerancijom i mogu li pronaći svoje mjesto u Evropi? Zašto rastu antisemitizam i islamofobija? Koji su razlozi rasta ekstremnih desničarskih pokreta i kakve posljedice oni mogu izazvati u budućnosti Evrope? Zašto se mnogi danas u Evropi osjećaju nepoželjno u svojim evropskim sredinama? – samo su neka pitanja na koja autor, koristeći se svojim opsežnim i temeljitim poznavanjem historije, politike, umjetnosti, filozofije i religije, nastoji odgovoriti pri tome se oslanjajući na uvide s terena i razgovore s relevantnim sagovornicima, što ovoj studiji daje izuzetnu vrijednost i aktuelnost.

Akbar Ahmed je šef Katedre “Ibn Haldun” za islamske studije i profesor međunarodnih odnosa na Američkom univerzitetu u Washingtonu, D.C.

Bivši je visoki komesar Pakistana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Istaknuti je antropolog, producent i autor brojnih članaka i knjiga o savremenom islamu. Ovo je četvrta u nizu studija o odnosu islama i Zapada koje je objavio američki Brookings Institution Press.

Njegove tri prethodne studije iz ovog kvarteta su: Putovanje u islam: Kriza globalizacije (2007), Putovanje u Ameriku: Izazov islama (2010) i Čičak i dron: Kako je američki rat protiv terorizma postao globalni rat protiv plemenskog islama (2013).

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related