Rabija Elvira Subašić: Zbirka “314 dahova” nastala iz ljubavi prema Stvoritelju

Date:

Rabija Elvira Subašić svoj život posvetila je pisanju, a put kojim hodi ispisujući tintom bijeli papir, satkan je ljubavlju, onom najvećom, koju samo čovjek iskrena srca i čiste duše može osjetiti. Subašić piše duhovne pjesme, koje govore o Allahovoj veličini, mudrosti, svemoći…, ali i o voljenom Poslaniku s.a.v.s. 

O svojoj novoj zbirci “314 dahova” govori za Preporod.info, navodeći da je knjiga namjenjena svima koji tragaju za ljubavi i mudrosti.

Pisanje ove knjige počela je prije osam godina, i svaki dah je, kaže, jedna pjesma, pa ih je ukupno 314 na 475 stranica, od kojih su neke ilahije i kaside u kojima vjernici mogu uživati slušajući ih kroz izvedbu mnogih naših učača.

Za nju je poezija odušak. 

– Ova knjiga namjenjena je svakoj duši koja želi da se riješi dosade, stalnog nezadovoljstva, svakom srcu koje želi da bude zaljubljeno, ali u Stalnog, Vječnog, Neprolaznog i razumu koji želi da spozna mudrost, kao i tijelu koje je umorno, iscrpljeno, izmoreno od trke za dunjalukom. Svako ko joj priđe sa čistom namjerom, iste će plodove zasigurno ubrati. Simbolika naslova knjige odnosi se na bitku na Bedru, njene borce, ratnike. Svaki insan u sebi ima tu konstantnu borbu sa samim sobom u svojoj nutrini i stalno se smjenjuju, i Uhud i Bedr. Pa koliko kvalitetnih ratnika u nama ima takav ćemo ishod i imati. Brojnost nije isto što i predanost. Naši ratnici i borci su naše misli. Pripazimo na koji izvor spajamo naše misli, jer čime se hranimo time se branimo. Moja poezija je u meni sazrijevala svih osam godina. Kada vas Gospodar počasti i daruje nečim, na vama je da otkrijete smisao toga – ističe Subašić. 

Knjiga koja će napojiti mnoga žedna srca objavljena je u februaru, neposredno prije pandemije koja je zadesila cijeli svijet, pa tako i našu zemlju. Subašić kaže da to nije slučajno.

– Kako slučajnosti nema, knjiga je izašla u februaru, a ubrzo je i krenula priča o koroni u našoj zemlji. Sam naziv govori o dahu i svaka pjesma je prožeta porukom o blagodati svjesnog i zdravog disanja. A mi sa druge strane imamo ovaj “virus smutnje”, tako bih ga ja nazvala. Očigledno je da se za cilj ima udaljiti čovjeka od čovjeka. Ali ne ovom fizičkom distancom, već na jedan drugi mnogo ozbiljniji način. Ipak, moramo se prisjetiti da je za sve potrebna dozvola od Gospodara svjetova. Na nama je da promislimo, čime smo prouzrokovali “da se gušimo pod raznim maskama” – govori ona.

Subašić je rođena u Tuzli. Kao mala djevojčica, sa pet godina, krenula je na mektebsku pouku. I danas, u njenom životu džamija je mjesto u koje svakodevno ide.

– Odrastala u okolini Živinica, moj prvi učitelj bila je moja sestra, vrlo brzo postala je moj oslonac u svemu, a sa pet godina već sam pohađala mekteb. Druga osoba koja je veoma bitna na mom životnom putu jeste moj efendija. Zahvaljujući njemu već kao mala krenula sam da recitujem na manifestacijama, mevludima… Efendija je bio jako strog, ali mi djeca mnogo smo ga voljeli. Tražio je puno poštovanje prema onome o čemu nas je učio. Sestra i ja pješačile smo po dva kilometra za vrijeme rata u džamiju i mekteb, koja nam je bila oaza mira – prisjeća se Subašić. 

Ova mlada majka i supruga govori da hidžab, kojieg nosi osam godina, nije prepreka za pronalazak posla, čak šta više, njoj je donijela poštovanje u našem društvu.

– Moj put do hidžaba je priča koju još nisam napisala, zaista jedan džihad srca. Osam je godina kako sam u tom hladu i okrilju. Hvala Svemilosnom,koji upućuje koga On hoće. Dugi niz godina radila sam u jednom kozmetičkom marketu i upravo je posao bio glavna prijetnja mojoj odluci da se pokrijem. Nisam odustala od dove,čiste namjere i želje. I pored raznih iskušenja sa okolinom, porodicom i poslodavcima ja sam vjerovala Gospodaru. A kad je tako On pošalje Svoju nebesku i zemaljsku vojsku i pobjeda je neminovna. Nikada niti jednog trena nisam požalila zbog te odluke. Naprotiv, jedina sam u svojoj firmi nosila hidžab, nisam ostala bez posla i sa mnogo više poštovanja svi su se odnosili prema meni. Svijet ima predrasude,obaveza nam je da ih ličnim primjerom uvjerimo u drugačije – kaže Subašić.

Rabiju Elviru Subašić život nije mazio. Na žalost, na porodu joj je preselio sin, ali vjeru u Allaha, ni u najtežim momentima nije gubila. Nasuporot, vjera joj je pomogla da premosti najteže trenutke u životu.

– Prošle godine na porodu preselio mi je sin. Svoju putanju dođavši na ovaj svijet odmah je i završio. Taj bol koji sam osjetila i koji još uvijek negdje živi u mom srcu. Ne bih to nazvala rastankom već razdvojenošću.Tako bih rekao kao majka, a ja kao muminka, inšallah, mogla sam potvrditi da kod Gospodara Uzvišenog sve biva provjereno. Sada znam i razumijem poruku: “Malo je robe sve što te zadesi od iskušenja, malo je naspram gledanja u lice Voljenog, pa strpi se zahvalnošću”. Elhamdulillah, ja sam taj dan svoj šehadet potvrdila, pa hvaljen neka je Gospodar osim kojeg drugog Boga nema. Nakon što sam se oporavila odmah sam se prihvatila rada na knjizi – kazuje Subašić. 

Elvira Subašić kaže da Rabija nije samo pseudonim pod kojim pišem poeziju, već i ime njene duše. 

– Tu je i ljubav prema Rabiji el-Adevijij, ono što je uzmamilo moj uzdah pored toga što sam čitala o njoj i njene životne lekcije koje je ona ostavljala ljudima, jeste ta njena predanost prema Gospodaru, Stvoritelju svjetova – ističe Subašić.

Njena poruka svim mladima, koji su iskušani nezaposlenošću, neimaštinom, brigama i koji traže izlaz iz ovakvog stanja, jeste “da svaki čovjek treba imati na umu da je Jedan Opskrbitelj”.

– Ako smo toga svjesni, straha nećemo imati kada je u pitanju nafaka i bereket. Naravno da nije lako, ali vrijeme je da prestanemo očekivati da će se sistem i zakon u našoj državi promijeniti na bolje. Uvijek je nažalost do nas. Ili ne radimo ono što volimo ili ne volimo ono što radimo. A slobodna duša je i zadovoljna duša, i u svemu pronalazi znak. Čvrsto vjerujem da će nove generacije koje dolaze znati prepoznati istinske vrijednosti u svemu. Mladi ljudi neka tragaju za znanjem i spoznajom, a halal opskrba neka im je ispred svake diplome  – poručila je Rabija Elvira Subašić. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related