Rad od kuće “nevidljiv” – potrebna je bolja zaštita

Date:

Broj onih koji rade od kuće dramatično se povećao zbog širenja pandemije COVID-19 i potrebna im je bolja zaštita, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO) u izvještaju od srijede.

Budući da se rad kod kuće događa u privatnoj sferi, često je “nevidljiv”, a ILO procjenjuje da je oko 260 miliona ljudi radilo od kuće prije pandemije.

Iako rad od kuće nije novitet, institucije koje upravljaju tržištem rada “rijetko su dizajnirane s domom kao radnim mjestom”, navodi se u izvještaju.

Iznenadni porast rada od kuće obnavlja hitnost potrebe za poštovanjem rada od kuće i za radnike i za poslodavce.

Na primjer, u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gotovo svi radnici iz kuće (90 posto) rade neformalno.

Obično su u gorem stanju od onih koji rade izvan kuće, čak i u visokokvalificiranim profesijama.

Radnici od kuće zarađuju u prosjeku 13 posto manje u Velikoj Britaniji, 22 posto manje u Sjedinjenim Američkim Državama, 25 posto manje u Južnoj Africi i oko 50 posto u Argentini, Indiji i Meksiku.

– Mnoge zemlje širom svijeta imaju zakone, ponekad dopunjene kolektivnim ugovorima, koji se bave raznim deficitima dostojanstvenog rada povezanim sa kućom – rekla je Janine Berg, viša ekonomistkinja MOR-a i autorica izvještaja.

Radnici od kuće također se s većim rizicima za sigurnost i zdravlje i imaju manji pristup obuci od radnika koji ne rade od kuće, što utječe na njihove šanse za karijeru.

Prije krize COVID-19, procjene ILO-a pokazuju da je približno 260 miliona radnika koji rade kod kuće širom svijeta predstavljalo 7,9 posto globalne zaposlenosti, a 56 posto od njih (147 miliona) bile su žene, prenosi Anadolija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related