Radio BIR će svakog 11. u mjesecu podsjećati na genocid nad Bošnjacima

Date:

U novoj jesenjoj sezoni Radija BIR, svakog 11. u mjesecu, program će simbolično biti posvećen genocidu nad Bošnjacima putem otvorenog programa i drugih autorskih sadržaja, čime se nastavljaju tematizirati zločini počinjeni u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Specijalnim radijskim programom, kojeg je radio BIR realizirao od 25. juna do 25. jula povodom 25. godišnjice obilježavanja genocida nad Bošnjacima, napravljen je podsjetnik na najveću ljudsku tragediju nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, te je tematski obuhvaćen genocid nad Bošnjacima i masovni zločini u Srebrenici i Žepi, Višegradu, Foči, Bijeljini, Prijedoru i Istočnoj Hercegovini.

Ovim programom osvijetlile su se historijske činjenice, ali i višegodišnja mukotrpna borba za istinu i pravdu koju, pred domaćom i svjetskom javnosti, vode preživjeli članovi i njihove porodice.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklave Srebrenica i Žepa, kaže kako je sretna jer 25 godina upornog rada i dokazivanja istine i traženja pravde za nedužno ubijene članove porodice nije bilo uzaludno.

– Mislim da smo kao majke uspjele, poslije nas Srebrenica više neće biti tabu tema. Vrlo je važno govoriti o zločinima, ne zbog toga da šaljemo negativnu energiju, nego zato što se to ne smije zaboraviti, mora se govoriti o onome što su majke doživjele i preživjele – kaže Subašić, podsjetivši kako Bošnjaci često zaborave počinjene zločine, te je stoga važno neprestano na to podsjećati.

Hajra Ćatić, majka ubijenog Nihada Nine Ćatića, ratnog novinara koji je izvještavao o stanju u Srebrenici devedesetih godina, kazala je kako medijsko izvještavanje o zločinima počinjenim nad Bošnjacima majkama znači u kontekstu borbe protiv zaborava.

– Ako mediji to ne budu pratili, neće se znati niti čuti o dešavanjima u Srebrenici  – kazala je Ćatić.

Specijalni program Radija BIR je u mjesec dana emitiranja slušateljima redovno nudio bilten o aktivnostima Memorijalnog centra Srebrenica, rubrike posvećene svjedočanstvima preživjelih, sjećanju na imame šehide, zatim priče o uspjehu srebreničke mladosti, te reportaže iz povratničkih sredina.

Na taj način, Radio BIR ostaje jedini medij koji je u toku mjesec dana program posvetio obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related