Radio BIR slušaju i u najmlađoj zajednici Bošnjaka u dijaspori – Mađarskoj

Islamska zajednica Bošnjaka u Mađarskoj namjlađa je naša zajednica u dijaspori. Formirana je 14. oktobra ove godine. Za predsjednika je izabran Ahmed Hankić, porijeklom iz Tešnja koji nam je prilikom našeg susreta otkrio da je redovan slušalac radija BIR, kao i većina Bošnjaka koji žive u Mađarskoj.

Formiranje Islamske zajednice Bošnjaka u Mađarskoj uslijedilo je nakon zvanične posjete reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića Mađarskoj krajem aprila ove godine, na poziv premijera Viktora Orbana, tokom koje su dogovoreni koraci u formiranju zvanične Islamske zajednice Bošnjaka uz direktnu podršku Mađarske.

Najveći broj Bošnjaka žive u Šiklošu, Harkaniju i Pečuhu i uglavnom se bave trgovinom. Cjelokupan vjerski džematski život svodi se na obavljanje džume namaza u Malkoč-begovoj džamiji koja danas ima funkciju muzeja. Džamija vojskovođe i bosanskog sandžakbega iz 15. i 16. stoljeća, Bali-bega Malkocoglua u Šiklošu, nedaleko od granice sa Hrvatskom, i dan-danas svjedoči o prošlim vremenima, velikim bitkama i dolasku Osmanlija na prostore Balkana. Malkoč Bali-beg Bošnjak (1495-1555.) bio je neustrašivi vojskovođa koji je jedne prilike spasio zasjede i samog sultana Sulejmana Veličanstvenog. Džamija, izgrađena između 1543. i 1565. godine, obnovljena je i ponovo otvorena 1994. godine sredstvima turske Vlade i uprave ovog malog mađarskog grada.

U Mađarskoj trenutno živi oko 100 bošnjačkih porodica, a njihovo naseljavanje je započelo nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci su najvećim procentom sa prostora Brčkog i Zeničko-dobojskog kantona. Mlade generacije Bošnjaka ne vide svoju budućnost u Mađarskoj, te se uglavnom odlučuju za život u zemljama Zapadne Evrope.