‘Radna grupa za BiH’ zatražila pomoć Bidena u vakcinaciji bh. građana

Date:

Grupa od nekoliko Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanca porijeklom iz BiH ujedinjenih u “Radnu grupu za Bosnu i Hercegovinu” uputili su pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu u kojem ga pozivaju da osigura donacije vakcina protiv koronavirusa za BiH.

Pismo je napisao profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew uime “Radne grupe za BiH”, a potpisnici su članovi grupe, izbjeglice iz BiH i prijatelji BiH uključujući liječnike, advokate, privrednike, aktiviste i akademike.

Potpisnici pisma, kaže za Fenu Pettigrew, naglašavaju situaciju u BiH jer prema podacima Univerziteta Johns Hopkins: Resursnog centra za koronavirus BiH pati od velike stope smrtnosti povezane s infekcijama koja iznosi 4,4 posto što pozicionira BiH na deveto mjesto zemalja po broju preminulih, a manje od jedan posto populacije je primilo vakcinu.

– U našem pismu tražimo od predsjednika Bidena da pošalje Bosni i Hercegovini Covid-19 vakcine kao odgovor na krizu – kazao je profesor.

Podsjeća da su Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika nedavno osudili retoriku Republike Srpske u vezi s “mirnim razlazom” BiH kao “podjelu” i “neodgovornost”, jer skreće pažnju koja se treba posvetiti borbi protiv Covida-19.

– Zbog političkog zastoja, koji je djelomično uzrokovan administrativnom složenošću Daytonskog sporazuma, do sada BiH nije bila u mogućnosti poduzeti učinkovitu kampanju vakcinacije zbog nedostatka vakcina, ali i koordinacije na državnom nivou – smatraju potpisnici.

Kontaktirali su stoga predsjednika Bidena da odgovori na takvo stanje zbog njegove dugogodišnje podrške BiH koja je najviše pokazana njegovim historijskim govorom u Senatu 13. decembra 1995. godine kada je osudio međunarodnu agresiju i zločin genocida u BiH.

– Građani BiH ne zaslužuju da više budu žrtve političkog zastoja podstaknutog etno-nacionalizmom, zastoja koji se može smatrati tragičnim nasljeđem međunarodne agresije i genocida počinjenog nad BiH od 1992. do 1995. godine – ističe se u pismu.

Jedan od članova “Radne grupa za BiH” je i svjetski poznati neurokirurg iz Sarajeva i profesor neurohirurgije na Zdravstvenom centru Univerziteta Tennessee u Memphisu Kenan Arnautović koji je naglasio da bi vakcine koje osigura administracija Bidena za BiH ne samo spasile živote nego i pružile značajan poticaj iscrpljenim bh. građanima tokom ovih teških vremena.

U međuvremenu Biden je najavio da će SAD donirati 80 miliona doza vakcina protiv Covida-19 širom svijeta počevši od sljedećeg mjeseca te potpisnici pisma smatraju da je njihovo pismo došlo u pravo vrijeme jer daje jasnu sliku zašto su BiH posebno potrebne donacije vakcina.

Izrazili su nadu da će pismo doprinijeti da Biden usmjeri dovoljno doza vakcina od planiranih 80 miliona i za BiH kako bi vakcinisalo do 70 posto stanovništva.

Pismo se također proslijeđeno državnom tajniku SAD-a Antonyu Blinkenu, administratorici u USAID-u Samanthi Power, ambasadoru SAD-a u BiH  Ericu Nelsonu i visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related