Radno-svečana sjednica Izvršnog odbora Medžlisa Tuzla: Naša svijest o vakufu je velika

Date:

Radno-svečana sjednica Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u četvrtka 10. februara 2022. godine. Sjednicom je predsjedavao prof. dr. Amir Karić, predsjednik IO Medžlisa Tuzla.

Svečanoj sjednici Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je prisutnima čestitao Dan medžlisa, te je istakao plemenitost Gazi Turali-bega i veličinu njegovog djela.

– Gazi Turali-beg je ličnost s velikom reputacijom u našoj povijesti a njegov ugled sačuvan je do danas. O njemu i njegovoj porodici nema mnogo sačuvanih podataka ali se veličina imena Gazi Turali-bega izvodi iz veličine i plemenitosti njegovog djela. I naša svijest o vakufu je velika. Kao i naši časni prethodnici, spremni smo biti čuvari naših vrijednosti, čuvari vakufa. Ponovo ih podižemo, obnavljamo i razvijamo – poručio je muftija Fazlović, te je istakao da je ovoj generaciji muslimana u Tuzli čast što je imala priliku obnoviti Gazi Turali-begovu džamiju.

– Ovo je jedna od najstarijih i najljepših džamija u Tuzli koja već 50 godina u svoje okrilje prima one koji dolaze radi ibadeta, ali i sve druge koji je posjećuju radi njene ljepote – kazao je Muftija.

Referat o Danu Medžlisa Tuzla iznio je sekretar Medžlisa Tuzla mr. Dženan Rahmanović, koji je istakao značaja Gazi Turali-begove vakufname i vakufa. Ranijom odlukom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla 15. februar, datum kada je 1572. godine Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku, se obilježava kao Dan Medžlisa Tuzla.

U prvom svečanom dijelu sjednice proučen je Jasin-i-šerif pred dušu vakifa Gazi Turali-bega i drugih vakifa koji su preselili na Ahiret.

Ovim svečanim povodom čestitke su uputili predsjednik prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i članovi Izvršnog odbora.

Na sjednici Muftijstva tuzlanskog početkom februara ove godine je usvojena odluka o proglašenju 15. februara datumom od posebnog značaja za Muftijstvo tuzlansko. Kako bi se ukazalo na značaj Gazi Turali-begovog vakufa u vremenu kada je nastao ali i njegov veliki značaj za muslimane danas, te povodom jubileja 450 godina, Muftijstvo tuzlansko je 15. februar proglasilo datumom od posebnog značaja.

U radnom dijelu sjednice prezentirani su i razmatrani izvještaji o radu Medžlisa Tuzla za proteklu 2021. godinu, te planovi za 2022. godinu. Na sjednici je usvojen prijedlog održavanja Skupštine Medžlisa Tuzla koja je planirana za 17. februar 2022. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related