Radončić: Entitet ne može donositi odluke o režimu na granici

Date:

Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH, saopćeno je iz tog ministarstva povodom toga što je Republički štab za vanredne situacije RS-a donio danas odluku “da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu, koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji, od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove”.

Vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, već se direktno obratilo Centru u Trebinju.

Stoga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao uputu Graničnoj policiji BiH da rade u skladu sa Zakonom i da ne izvršavaju naloge Republičkog štaba za vanredne prilike RS, saopćeno je.

– Zahtjev iz RS-a, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH.

Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje – citat je iz saopćenja Ministarstva sigurnosti BiH.

Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dražave Bosne i Hercegovine, navedeno je također. 

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related