Ramazan i vojna vježba u Slunju i Kapošvaru

Tokom vježbe, sa vojnicima je na terenu i bataljonski vojni imam 2.pb/6.pbr OS BiH, Enver-ef. Merdić, a organizacija vjerskog života obuhvata: organizaciju sehura i iftara, obavljanje dnevnih namaza, obavljanje džuma-namaza, učenje ramazanske mukabele, obavljanje teravih-namaza, davanje svakodnevnih smjernica o prakticiranju islamskih propisa u terenskim uslovima i obavljanje Bajram-namaza.

Po dolasku na vojni poligon kod Slunja, pripadnike 2.pb/6.pbr OS BiH, zajedno sa Oružanim snagama RH, te Oružanim snagama partnerskih zemalja, posjetili su predstavnici Mešihata Islamske zajednice Hrvatske na čelu sa mr. Nerminom Botonjićem. Tokom vježbe, za muslimane pripadnike OS BiH je osigurana hrana u skladu sa islamskim propisima. Također, domaćini su na poligonu u Slunju obezbijedili adekvatnu prostoriju za obavljanje namaza, a satnicu za podjelu obroka prilagodili su potrebama postača koji, bez obzira na teške terenske uvjete i zahtjevne vježbe, čine jednu trećinu ukupnog sastava naše jedinice. 

Po povratku jedinice iz Mađarske u Slunj, Ured vojnog muftije će u koordinaciji sa Mešihatom Islamske zajednice Hrvatske u danima Bajrama organizovati još jednu posjetu našoj jedinici od strane Mešihata IZ-e Hrvatske, odnosno muftije dr. Aziza-ef. Hasanovića.

DSC 0096