Ramazan u Bosni: Srebrenica

Četrnaesto izdanje iftarskog programa „Ramazan u Bosni“ snimano je i emitovano iz Potočara u Srebrenici a voditeljica programa bila je Aida Čičak.

Gosti četrnaestog izdanja emisije „Ramazan u Bosni“ bili su Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Begija Smajić, zastupnica u skupštini manjeg bh. entiteta, Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda manjeg entiteta, Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju foruma Emmaus, Enisa Osmić i Mevlad Begović, uposlenici, Šefik Karamehmedović, Mersida Omerović, Erna Musić, Amra Hodžić, Mirnada Avdić, Haris Hasanović.

Elmedin Škrebo govorio je o Udruženju, njegovom osnivanju, te o projektima koje organizuje.

– Od projekata koje danas imamo izdvajam internatski smještaj za djecu Podrinja, projekat „Jedan obrok dnevno“, kućna njega za majke Podrinja, simbolično nazvan „Ljubav za majke Srebrenice“, zatim niz drugih projekata koje realizujemo ovdje. Trenutno imamo 23 uposlenika, koji vrijedno rade na ovim projektima, i svi oni imaju podršku iz centralnog ureda, ali i naših volontera koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine – kazao je Škrebo.

Enisa Osmić je također govorila o svom iskustvu od korisnice do uposlenice Udruženja Emmaus, te o projektima na kojima je radila.

– Nakon završetka škole, ovdje sam dobila i posao. U suprotnom bila bih prinuđena da odem. Sam Emmaus mi je pružio priliku da ostanem ovdje i da, osnujem porodicu  – istakla je.

Erna Musić, Amra Hodžić, Mirnada Avdić i  Haris Hasanović su korisnici internata Udruženja Emmaus, te su govorili o svom iskustvu korištenja internata, atmosferi koja tu vlada i odnosima među korisnicima i uposlenicima, koji su, kako kažu kao porodični.

Roditelji Šefik Karamehmedović i Mersida Omerović, ukazali su na značaj internata, kako za djecu, tako i za njih. Istakli su da u internatu imaju sve uslove i da je to jedan od najvažnijih faktora.

Begija Smajić, zastupnica u Skupštini manjeg entiteta kazala je da je obrazovanje važno.

– Moramo uložiti mnogo u ovu djecu, jer ova djeca zaslužuju svaki vid pažnje. Oni su danas svjedoci života Bošnjaka u ovom području u kojem je izvršen i zločin genocida. Moramo se uključiti da taj život teče i da ova djeca žive na sasvim normalan način, kao što žive i sva druga djeca u Federaciji Bosne i Hercegovine i u drugim mjestima na svijetu – istakla je.

Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda manjeg entiteta prisjetio se historije Bosne i Hercegovine i o životu u Bosni i Hercegovini-

– Bilo gdje, kada bi mi neko ponudio da odem u svijet, ja bih to odbio ne zato što mi je lahko, nego smatram časnim i ponosnim da branim ono gdje su moji rahmetli babo rahmetli i brat, sva moja rodbina i svi šehidi ove domovine, Srebrenice – kazao je.

Također, u emisiji „Ramazan u Bosni“ gost je bio i Damir-ef. Peštalić, koji je istakao obavezu prenošenja i spominjanja onoga što se dogodilo na području Srebrenice. Važno je mladima prenositi poruku o genocidu.

– Ono što možemo djeci s ovog mjesta poručiti je ta istina, borba za istinu, borba za novi život poslije genocida i da oni shvate da genocid nikada ne smije biti nagrađen, da se on nikada ne isplati i da, bez obzira na sve, ljudi koji imaju snagu i vjeru, uvijek pobijede na kraju, pa tako bude poslije genocida – kazao je Peštalić

Podsjećanja radi, ranije je iftarski program emitovan iz Goražda a naši gosti su bili Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski, Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, Esad-ef. Grabus, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

(Esma Klisura / Preporod.info)