Ramazan u Sisku

 

Ramazan u Sisku protiče u znaku bogate panorame ramazanskih ibadeta ali i kroz sve intenzivnije razgovore oko početka gradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku koji predstavlja najvažniji generacijski projekt od kada žive muslimani na ovim prostorima.

Teško je izdvojiti određenu ramazansku aktivnost ili sadržaj koji bi svima bio najljepši; nekima odlazak na sabah-namaz predstavlja smiraj i draž, dolazak na dnevne namaze i slušanje ramazanske mukabele za neke druge je najljepši ramazanski zvuk, dok za neke treće iftarska i postiftarska atmosfera predstavlja dnevnu “pobjedu i slavlje postača” da je još jedan dan bliži zadovoljstvu, oprostu i nagradi svoga Gospodara.

Izdvajamo džem’atski iftar 11. dana Ramazana koji nam je oplemenio i ukrasio ovogodišnji Ramazan te nam dao mnogo poticaja i elana za daljnje aktivnosti.

Musafiri ili gosti su blagodat koja sa sobom nosi Božiji bereket za one koje posjećuju tako smo i mi osjetili poseban ramazanski bereket te 12. noći Ramazana kada su nas posjetili naš dragi muftija dr.sc.Aziz ef. Hasanović u društvu suradnika, Bermina Meškića, pravnika Mešihata, Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal-kvalitete i g.Irhada Meheljića, člana Mešihata i stručnog konsultanta za IKC Sisak.

Posebnost ove Mešihatove delegacije je dolazak po prvi put, predstavnika TIKE-turske razvojne agencije koja je svoje predstavništvo otvorila u Zagrebu, g.Hašima Koča.

Nakon iftara, počastio nas je svojim dolaskom Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Islamske zajednice u BIH koji je bio u svojstvu sejjir-vaiza, u društvu Selmana Selhanovića, novinara Preporoda.

Bereket naših gostiju se odrazio na veliki odaziv sisačkih džem’atlija te je ove večeri bio najmasovniji iftar koji se organizirao na našoj “sisačkoj musalli”, prostoru iza mesdžida, na otvorenom, pod zvjezdanim nebom što je dalo poseban doživljaj, ugođaj i atmosferu.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček je poželjela da se pridruži nama domaćinima i da dočeka ove uvažene goste te su se mnogi ugodno iznenadili ugledavši gradonačelnicu prije iftara.

Te večeri bili smo ispunjeni najljepšim osjećanjima zajedništva, ponosa, ramazanskog ambijenta, ugođaja i atmosfere što nam je dalo poticaj za naša daljnja nastojanja ka ostvarenju našeg dugogodišnjeg sna.

Upravo su i obraćanja naših gostiju bila u znaku poticanja na dobročinsta u Ramazanu ali i kroz veliki značaj i vrijednost početka gradnje IKC-a Sisak.

G.Hašim Koči u svom obraćanju se zahvalio na ukazanom gostoprimstvu te iskazao osjećanje da se ugodno i lijepo osjeća, “kao kod kuće”.

Ismail ef. Smajlović je govorio o posebnostima Ramazana u kontekstu naše želje i truda da Ramazan oplemenimo dobrim djelima ali i da Ramazan nas oplemeni kroz naš karakter, ponašanje i privrženost dobročinstvu.

Uručio je poseban dar našem Medžlisa, repliku luksuzno štampanog Ferhat-pašinog džuza Kur’ana. Ovaj dar je ispred MIZ Sisak primio Edin Safić, predsjednik IOM-a Sisak te se zahvalio na ovom vrijednom daru.

Glavni imam MIZ Sisak je ispred MIZ Sisak uručio Ismail ef. rukotvorinu “Nahli” u obliku dizajnirane kutije za Kur’an koja na naslovnoj strani ima IKC Sisak, a istu takvu ukrasnu kutiju sa motivima loga Medžlisa i TIKE primio je i g.Hašim Koč.

Muftija dr.sc.Aziz ef. Hasanović imao je vrlo emotivno obraćanje poručivši da se “vrijedilo roditi zbog izgradnje IKC-a Sisak” motivirajući prisutne za taj generacijski poduhvat kojim ćemo obilježiti ne samo naše vrijeme već i trud generacija prije nas ali i doprinijeti generacijama poslije nas.

Druženje gostiju je nastavljeno do sehurskih sati u džem’atskoj čajdžinici na spratu Medžlisa uz ugodan razgovor.