Ramazanska poruka direktora Karađoz-begove medrese: Širimo nadu i optimizam!

Date:

S akšam-namazom u četvrtak, 23. aprila 2020. godine, dolazi mubarek mjesec ramazan. Mjesec koji je poseban i odabran, mjesec koji muslimani diljem svijeta dočekuju s radošću i ushićenjem. Bez obzira na trenutnu situaciju u našoj domovini, ali i svijetu, i ovom ramazanu muslimani se nestrpljivo raduju i željno ga očekuju.

Profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, uputio je ramazansku čestitku svim muslimanima, a posebno učenicima i učenicama ove škole, njihovim roditeljima i porodicama.

– Želim da uputim ramazansku čestitku svim muslimanima, prvenstveno našim učenicima i učenicama, njihovim roditeljima i porodicama, koji su, evo, suočeni, kao i mi profesori, s ovom velikom pandemijom, velikim iskušenjem za sve one koji žive ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom svijetu i moramo se svi zajedno prilagoditi ovoj situaciji i moramo čuvati sebe i svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice, svojih komšija, prijatelja, te svih građana naše domovine. Ovo je poseban ramazan zato što nećemo moći praktikovati naše uobičajene ibadete u našim džamijama i džematima, nećemo se moći družiti kao obično, nećemo moći praviti zajedničke porodične iftare, iftare gdje će biti naša omladina, iftare koji će biti u različitim našim institucijama, međutim, moramo se pouzdati u Allaha, dž.š., i učiti Mu dovu da nas spasi i sačuva ovog iskušenja i da otkloni od nas i od cijelog svijeta ovo veliko iskušenje – kazao je direktor Tulek.

On je učenicima prenio i preporuke Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a koje su vezane za ramazanske aktivnosti i njihovu realizaciju.

– Naši učenici neće ići na klasičnu ramazansku praksu ove godine, a Rijaset je donio odluku da se naši učenici trećih razreda stave na raspolaganje svom džematskom imamu i glavnom imamu, te ako im oni zatraže neku vrstu pomoći oko realizacije ramazanskih aktivnosti, da im naši učenici budu pri ruci. Međutim, ja ću prenijeti preporuku Rijaseta IZ-e i muftije mostarskog da svi učenici Karađoz-begove medrese, naši momci, od prvog do četvrtog razreda, obavljaju džematski namaz u svojim kućama sa svojom porodicom, s onima koji žive u istom domu, istom stanu – da predvode i dnevne namaze i teravih-namaz – osam rekata pored jacije i vitr-namaza. Treba napomenuti da nije dopušteno džuma-namaz klanjati u kućama, jer je uslov da se džuma-namaz klanja samo u džamiji s posebnom dozvolom i odobrenjem – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Na kraju je preporučio kako provesti mubarek trenutke odabranog mjeseca ramazana.

– Iskoristimo ramazansko vrijeme dok smo u svojim kućama, što više se družimo s Kur'anom, činimo dobra djela, šaljimo poruke nade, budimo dobročinitelji, budimo oni koji dijele sadaku i oni koji pomažu onima koji, možda, nisu u stanju u ovom vremenu da izađu iz svoje kuće i da sebe osiguraju određenim namirnicama i lijekovima – rekao je profesor Tulek.

Uputio je i dovu da Bog Uzvišeni primi naša dobra djela, a da učenicima, učenicama i njihovom nastavnom osoblju olakša završetak školske godine u ovim vanrednim uslovima.

– I da naši maturanti i maturantice akoBogda završe svoje maturantske obaveze i da nam Uzvišeni podari da ih na jedan lijep i dostojanstven način ispratimo. Hvala vam što ste uvijek bili uz svoju Karađoz-begovu medresu i što ćete poslušati ove savjete i preporuke i što ćemo svi zajedno, akoBogda, iz mjeseca ramazana izaći kao bolji ljudi i bolji vjernici – poručio je profesor Tulek.

(Meadin Mrndžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related