Ramazanska poruka muftije za Zapadnu Evropu, dr. Osman-ef. Kozlića

Muftija dr. Osman-ef. Kozlić je uputio ramazansku poruku vjernicima u Zapadnoj  Evropi. Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mjesec ramazan nastupa zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila. Prvi dan ramazanskog posta će biti u petak, 24. aprila.

Sadržaj poruke muftije Kozlića prenosimo u cjelosti:

Poštovani glavni imami i predsjdnici naših krovnih zajednica u Zapadnoj Evropi, poštovani imami, predsjednici džemata i članovi džematskih odbora, poštovani članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, drage naše džematlije, braćo i sestre. Uzvišeni Allah u svojoj časnoj Knjizi kaže:

Ramazan je onaj mjesec u kojem je spušten Kur’an, kao uputa ljudima s jasnim oznakama Pravog puta i Istinskog razlučivanja. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga ispostl, a ko bude boestan ili na putu, neka posti isti broj dana izvan ramazana. Allah hoće da vam je Iahko, neće da vam teško bude, a da ipak ispunite određeni broj dana te da veličate Allaha zato što vas je uputio i da budete zahvalni. (El-Bekare,185)

Prema mišljenju brojnih muslimanskih autoriteta, postoji predanje prema kojem su, osim Kur'ana, u ovom veličanstvenom mjesecu objavljeni Ibrahimovi, a.s. Suhufi (Listovi), Tevrat (Tora) Musau, a.s., kao i Indžil (Evanđelje) Isau, a.s. Ramazan je jedno od lijepih Allahovih imena, tako da učenjaci sugeriraju da umjesto ramazan govorimo mjesec ramazan, iz poštovanja prema Uzvišenom Allahu. Otuda u muslimanskoj tradiciji dolazi i poseban odnos prema Allahovom gostu, mjesecu milosti, oprosta i spasa od džehennemske vatre. Dočekajmo ga tako što ćemo, po našem lijepom adetu bosanskom, očistiti naše avlije i kuće, baš kao što se čišćenjem spremamo da dočekamo važne goste. Sretni smo što nam razgala polahko dolazi u mubarek mjesecu ramazanu, što se nazire kraj, ako Bog da, pandemije korona virusa. Nismo najsretniji, jer vrata naših džamija još neko vrijeme neće biti širom otvorena.

Želim vam se zahvaliti što ste se odazvali našen pozivu i pozivu državnih i zdravstvenih institucija da ostanete u vašim kućama kako bismo zajedno pobijedili ovu pošast. Time ste pokazali vašu zrelost i punu odgovornost. Imajući u vidu da će i proces ublažavanja mjera potrajati izvjesno vrijeme, te da će iste biti postupno ublažavane, molimo vas da budete strpljivi, te da i dalje poštujete preporuke vaše Islamske zajednice u BiH, kao i preporuke nadležnih državnih i zdravstvenih ustanova.

Ako po bilo čemu ramazan 1441/2020. godine treba biti upamćen, neka ostane upamćen po vanredno dobrim pripremama, vanrednom ibadetu, našim vanrednim i dodatnim naporima da kao postači, ne sažižemo samo svoju utrobu od žeđi i gladi, nego i vlastite grijehe, slabosti i mahane. Neka ostane upamćen po našoj istrajnosti i odlučnosti da nas distanca neće distancirati jedne od drugih, da nas neće udaljiti i distancirati od naših džemata, od naše Zajednice i zajedničkog dobra. Pokažimo to našim ibadetima, našim postom, namazima i dovama, ali i našom spremnošću da dio svog imetka žrtvujemo na Allahovom putu. Čisteći svoju dušu i svoj imetak zekatom i upotpunjujući svoj post sadekatul-fitrom kroz svoj džemat i jedinstveni fond Bejtul-mal Islamske zajednice u BiH, pokažimo da smo spržili svoj egoizam, da smo sazreli kao organizovana zajednica i narod, da spremni dočekujemo izazove koji su pred nama.

U nadi da ćete ovaj mubarek mjesec provesti u ibadetskom ambijentu u krugu svojih porodica, srdačno vas selamim i želim vam da ga ispostite u zdravlju i Allahovorn zadovoljstvu.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Dr. Osman ef. Kozlić, Muftija

(Preporod.info)