Ramazanske aktivnosti u Medžlisu Foča

0
123

– Imami Medžlisa Islamske zajednice Foča (MIZ) na raspolaganju su džematlijama tokom cijeloga dana, uprkos epidemiji. Isto tako su aktivni na društvenim mrežama u nastojanju da budu na usluzi svojim džematlijama – kaže glavnim imam ovog medžlisa Miralem-ef. Hodžić. 

MIZ Foča ima pet stalnih imama i pet aktivnih džemata: Sutjeska, Jeleč, Mrežica i u gradu Foča (džamija Hasana Nazira), Aladža-džamija i džamije sultana Bajezida ll (Careva džamija) i Atik Ali-Pašina džamija (Muslučka džamija).

Vjerske aktivnosti  se obavljaju u navedenim džematima strogo poštujući uputstva nadležnih državnih organa, odnosno kriznih štabova. U svim džamijama sprovedene su i mjere zaštite koje se odnose na uputu Rijaseta IZ o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1441. hidžretske godine.

Dnevni namazi i teravih-namazi se obavljaju u okvirima dozvoljenog broja okupljanja, a održava se i tradicija učenja mukabela.

– Mukabela se uči u svim džematima u različitim vremenskim periodima. U gradu Foča se uči u Aladža-džamiji vakifu Hasanu Naziru, a u Carevoj i Muslučkoj džamiji vakifima sultan Bajezidu i Atik Ali-paši, navodi Hodžić.

I ove godine iftari se pripremaju u kompleksu Aladža-džamije

– Ovog ramazana u kompleksu Aladža-džamije nema “velikih iftara” i okupljanja, ali da bismo očuvali kontinuitet i tradiciju pripremamo između 30-40 iftara koje preko imama dostavljamo džematlijama-postačima u džemate na području MIZ Foča. To znači da se iftari uplaćuju za cijeli Medžlis, a ne za jedan džemat kako smo do sada imali praksu – kaže efendija Hodžić i dodaje da ih ohrabruje činjenica da na području njihovog medžlisa nema oboljelih od COVID-19.

Na kraju je izrazio želju da će ubrzo otvoriti džamijska vrata svojim džematlijama kako bi barem ostatak ramazana proveli zajedno. 

– Sve upute Islamske zajednice željno očekujemo i sprovodimo u djelo – kaže glavnim imam MIZ Foča Miralem-ef. Hodžić, završavajući dovom Uzvišenom Allahu dž.š “da primi naše ibadete i sačuva nas iskušenja onoga što ne možemo podnijeti.”

(ss/Preporod.info)