Ramazanske “slatke muke”: Šta jesti, a šta izbjegavati za sehur/iftar

0
28

Iako pažnja mnogih od nas nije posebno usmjerena na pogubnost konzumacije svega i svačega tokom mjeseca ramazana, bitno je napomenuti neke stvari kako bismo sami sebi, prije svega, olakšali tokom posta u mjesecu ramazanu.

Tim povodom, razgovarali smo sa hafizom Omarom Nuhićem, nutricionistom, hadžamom, kiropraktičarom i ergon terapeutom, koji je za Preporod.info pojasnio nekoliko stvari vezanih za ishranu tokom mjeseca ramazana.

Šta jesti za sehur, a šta za iftar

Naš sagovornik je govorio o tome šta bi bila idealna kombinacija za sehur, a šta za iftar; te koju hranu forsirati, a koju izbjegavati.

– Prilikom sehura bitno je da se fokusiramo na unos jačih, odnosno sporo-probavljivih namirnica poput mesa (piletina, puretina, teletina, junetina), jaja, orašastih plodova. Također, bitno je da vodu pijemo pred samo jelo nikako uz obrok niti nakon njega osim mineralne/kisele vode. Konzumacija vode uz obrok usporava varenje hrane te samim tim često možemo vidjeti ljude kako se bude s prisutnom mučninom u želucu/stomaku.

Preporučio bih uzimanje kokosovog ulja jednu kafenu kašiku sa jednom kafenom kašikom cimeta, koji će balansirati šećer kao i otpuštanje inzulina.

Slatkiše ne bih nikako preporučio na sehuru, osim hurmi koje zbog svog idealnog sastava doprinose balansiranju inzulina, šećera, te svakako gladi. Redoslijed uzimanja na sehuru bi bio: voda, zatim glavno jelo, uz kiselu po potrebi, možemo završiti bananom ili hurmama ako nam organizam traži slatko – naglašava Nuhić.

Uz vođenje računa o redoslijedu, kao i prilikom sehura, hfz. Nuhić ističa da tokom iftara dodatno treba biti fokusiran na to da se organizam ne optereti.

Prilikom iftara, redoslijed ishrane bi bio slijedeći: hurme, voda, voćna salata, supa, glavno jelo, dezert, kahva. Dobro bi bilo da se prije supe i glavnog jela napravi pauza i obavi akšam-namaz.

Dezertu i kafi pristupajte nakon teravije. Pokušajte da san nadomjestite kad god to možete, naravno bez pretjerivanja sa snom, kao i sa hranom i pićem – savjetuje naš sagovornik.

Gojaznost kao problem u ramazanu

Gojaznost je jedan od ozbiljnih problema koji se nameće u toku ramazana, a kojeg uvijek nekako guramo po strani. Hfz. Nuhić je u razgovoru za naš portal pojasnio kako to izbjeći.

Volio bih da nam u ramazanu fokus bude upravo na kvaliteti pa tek onda na kvantiteti unosa namirnica. Kada se radi o tjelovježbi, ovo je individualna stvar koju bismo svi trebali ponaosob donijeti odluku uz svoga doktora/icu ili zdravstvenog radnika.

Prema određenim istraživanjima smatra se da je nekih sat-dva pred sami iftar idealno trenirati zbog blizine vremena kada možemo unositi hranu i piće. Ono što nam svima može odgovarati naročito sada u ovom vremenu, jeste šetnja gdje ćemo uz kvalitetno društvo i okruženje resetovati svoj hormonalni sistem – ističe hfz. Nukić.

Šećer kao veliki neprijatelj organizmu

Vrlo bitna stavka jeste i regulacija unosa šećera, posebno rafiniranog šećera koji je veliki neprijatelj ljudskog tijela. Hafiz Nuhić je govorio i o tome kako izbjegavati rafinirani šećer i čime ga je najbolje zamijeniti kako bi tijelo dobilo “potrebnu dozu” šećera.

– Jako je bitno da imamo kontrolu. Čak i sa prirodnim varijantama. Fokus bi nam trebao biti na unosu kvalitetnih materija kao što su proteini, masti, i određeni karbohidrati. Njihovim unosom smanjujemo potrebu organizma za unosom prostih šećera.

Ako želimo da zasladimo, hurma je idealno voće za to. Klasične, procesuirane slatkiše možemo zamjenuti sirovim kolačima koje bi idealno bilo praviti od BIO ili organskih sastojaka. – poručio je na kraju razgovora za Preporod.info hfz. Omar Nuhić.

(Haris Ahbabović/Preporod.info)