Ramazanski ambijent u Gazi Husrev-begovom vakufu

Gazi Husrev-begov vakuf i ove godine se pobrinuo da na najljepši način, kako to i dolikuje mističnom ambijentu Gazi Husrev-begove džamije, obilježi mubarek mjesec ramazan. Ramazan će, ako Bog da i ove godine, zablistati svojim prepoznatljivim nurom karakterističnim za stari dio grada Sarajeva, u kojem su smješteni reprezentativni sakralni objekti koji su stoljećima predstavljali remek djela islamske kulture i civilizacije.

Svi postači koji klanjau akšam-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji imaju priliku da se u haremu džamije iftarevodom i hurmama. Oni koji, u ovoj džamiji,nanijete klanjati teravih-namaz, svaku večer prije teravije mogu prisustvovati učenju Kur'ana naših poznatih učača ili predavanjima istaknutih alima i muderrisa.

Posebnu draž ramazana čine sabahska i ikindijska mukabela koje se u Gazi Husrev-begovoj džamiji uče petnaest minuta poslije sehura i sat vremena prije ikindije. Mukabelu uče dvadeset istaknutih hafiza i tradicionalno ove mukabele magnetnom privlačnošću plijene pažnju i pobuđuju posebno poštovanje kod vjernika i vjernica. Boraveći u haremu džamije, smještene na razmeđu profanog i onostranog, pozicioniraneizmeđu čaršijskog žamora i džamijskog spokoja, s Kur'anom u ruci i s Allahovim riječima na usnama mnogi vjernici će upravo na tom mjestu  provesti  možda i najintimnije trenutke blagoslovljenog ramazana.

{gallery}ghb_vakuf_ramazan:::0:0{/gallery}

Tokom ramazana džume-namaze u Gazi Husrev-begovoj džamiji predvodit će Reisu-l-ulema Islamske zajednce u BiH Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović i privi imam Gazi Husrev-begove džamije hfz Mensure f. Malkić.I to nije sve.

Srijedom prije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji znameniti vaizi drže predavanja i podsjećaju vjernike i vjernice na znanja i vrijednosti kojima Allahu džellešanuhu predani robovi iskonski i istinski teže i koje sveobuhvatno prožimaju njihove živote.