Ramić: Bez presude za Prijedor i ostale opštine u BiH, Haški tribunal nije u potpunosti realizovaoa svoju misiju

Date:

– Potvrđivanjem prvostepene presude, Ratko Mladić ostaje zabilježen kao međunarodni ratni zločinac odgovoran za genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi – kazao je u reakciji za Preporod.info dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

No, dodaje da pored pravne postoji i naučna istina, koja je i historijska istina.  

– Nauka o genocidu je dokazala dvije osnovne, bitne odredbe o ratu u RBiH: prvo na RBiH su izvršene dvije klasične oružane srbijansko hrvatske agresije, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je, po osnovnom shvatanju i definiciji međunarodni oružani sukob i drugo, na okupiranim teritorijima RBiH, gradovima u opsadi i svim UN “zaštičenim zonama” koje su čuvale “mirovne snage” UN, je izvršen najteži zločin – genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi. Navedeni rezultati nauke o genocidu su dokumentirano i historijsko svjedočanstvo o istini o agresiji i genocidu u BiH, ali i svjedočansatvo o beščašću Ujedinjenih nacija, o moralnoj nakaznosti institucija međunarodnog prava i međunarodne politike koje svojim sramnim odnosom prema žrtvama bosanskog genocida, doprinose negiranju genocida, veličanju  ratnih zločinaca i reviziji historijskih, naučnih u sudskih činjenica – navodi Ramić.  

Dodaje da Haški tribunal u pravosnažnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, ne uključujići genocid 1992. i dalje otvara prostor negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca i negiranju naučnih, historijskih, naučnih u sudskih činjenica.  

– Zato bez obzira na pravosnažnu pravnu presudu koja samo djelimićno zadovoljava žrtve bosanskog genocida vjerujemo u pobjedu dobra nad zlom, vjerujemo da loši ljudi, zločinci, revizionisti naučnih, historijskih i sudskih činjenica i negatori genocida neće i ne mogu pobijedi. BiH je najplemenitija prirodna i ljudska težnja koju niko u hiljadu godina nije uspio srušiti. Ona je uvijek uspjevala probuditi svoje neuništive unutrašnje potencijale, posebno one ljudske potencijale koji su u službi istine i pravde – poručio je Ramić.  

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related