Ramić: Osuda tretira udruženi zločinački poduhvat što potvrđuje učešće Srbije u agresiji na RBiH

Date:

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) u saopštenju za javnost jasno je poručio da bi oslobađanje Stanišića i Simatovića bio poraz međunarodne pravde”.  

Nakon presude oglasio se i direktor Instituta, Emir Ramić.  

– Pravda je djelimično zadovoljena. Stanišić i Simatović osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, što potvrđuje učešće Srbije u agresiji na RBiH. Haški tribunal se kasno ozbiljno suočio sa povijesnim, naučno istraživačkim činjenicama o agresiji Republike Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu – napisao je na svom profile Ramić 

Iz IGK-a su ranije naglasili da presuda Stanišiću i Simatoviću nije samo pitanje lične odgovornosti dvije osobe, nego je ona bitna za razumijevanje udruženog zločinačkog projekta i strukture na koju se oslanjao. 

– Oni koji se terete za udruženi zločinački projekt koji je podrazumijevao deportacije i progone, ubistva i druga nehumana djela, u ime kriminalnog pohoda za realizaciju Velike Srbije, oni koji su opremali, obučavali, finansirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini slali vojne i paravojne snage koje su počinile zločine na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zaslužuju sudsku osudu – poručili iz IGK-a. 

Upozorili su da bi sudsko oslobađanje Stanišića i Simatovića bio poraz međunarodne pravde, uvreda i poniženje žrtava, atak na istinu i pravdu i obesmišljavanje rada i negiranje zaostavštine Haškog tribunala.

(A.N./Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related