Ramić: Podrška povratku uz pomoć TIKA-e

Date:

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj gdje se sastao s generalnim direktorom Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Potpisani su sporazumi kojima će se, udruženim sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Turske agencije za koordinaciju i saradnju, omogućiti realizacija projekata u povratničkim sredinama.

– Nakon potpisanog protokola o saradnji željeli smo konkretizirati naše aktivnosti i usmjeriti ih u neke od povratničkih sredina. Danas smo razgovarali o svim mogućim vidovima saradnje i podrške održivom povratku – kazao je Ramić, prenosi Fena.

U temelju djelovanja TIKA-e leži vanjska politika Turske u čijem fokusu je čovjek i humanost, podsjetio je Ramić i dodao da TIKA intenzivno i sveobuhvatno radi i trudi se da sa svakim novim projektom na polju razvojne pomoći bude lider u stvaranju promjena, pa tako i promjenama u povratničkim zajednicama širom Bosne i Hercegovine.

Najavljena je i izgradnja infrastrukture u povratničkim mjestima, a Ramić je kazao da će realizacija dogovorenih aktivnosti ubrzo uslijediti budući da BiH zauzima posebno mjesto u radu i djelovanju TIKA-e i turskog naroda, a taj odnos se jednako reflektira i na polje razvojne podrške.

– Do sada je putem ove agencije realizirano više od 850 značajnih projekata u Bosni i Hercegovini. Najčešće su to bili projekti u sektorima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i stočarstva, jačanja i razvijanja društvene i administrativne infrastrukture, pa sve do podrške razvoju turizma te očuvanja zajedničkog kulturno-historijskog naslijeđa – zaključio je Ramić.

Kako je istaknuto tokom susreta, dobra saradnja dvije države stvara nove prilike i za povratnike kroz podršku u zapošljavanju i poljoprivredi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related