Ramiz ef. Zubača, glavni imam MIZ Vareš: U toku pripreme i za dovu na Karićima

– Spremno smo dočekali ramazan, iako ga provodimo u okolnostima ograničenog kretanja i okupljanja, okolnostima zatvorenih džamija, neposjećenih mukabela i teravih-namaza – izjavio je za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vareš Ramiz ef. Zubača.

Dodao je da su na području MIZ-e Vareš ramazanske aktivnosti prilagođene vanrednoj situaciji, te da imami i džematski odbori sa džematlijama, uz poštivanje instrukcija Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH i propisa nadležnih državnih organa, odgovorno djeluju i uspijevaju sačuvati kontinuitet molitve i okupljanja.

– Ramazanske aktivnosti se provode u sedam centralnih džamija džemata Vareš, Vareš Majdan, Budoželje, Striježevo, Ravne, Ligatići i Mijakovići, dok smo zbog novonastale situacije bili prisiljeni da odustanemo od još toliko teravih imama koji bi vršili aktivnosti na džematskim punktovima – pojasnio je ef. Zubača.

Mukabela se uči u svim džamijama uz poštivanje ograničenja javnog okupljanja koje propisuju nadležni državni organi, dok su imami džematlije uputili na praćenje mukabele putem zvaničnih platformi IZ-e.

Džuma-namaz se klanja prema ranijim instrukcijama, odnosno samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora, dok je u svim džematima organizovano prikupljanje zekata, sadekatu-l-fitra, fidje, dobrovoljnih priloga i članarine.

– Medžlis IZ-e Vareš se svim svojim kapacitetima i to Mreža mladih, koordinator za društvenu brigu i koordinatorica za brak i porodicu stavio na raspolaganje Općinskom kriznom štabu, kao i svim našim džematlijama u stanju potrebe – naglasio je ef. Zubača.

Dodao je da su u toku i odgovarajuće pripreme za tradicionalnu Hatma-dovu kod Hajdar-dedine džamije na Karićima, jednom od tri najveća i najznačajnija dovišta u BiH, jedinstvenom po tome što dovi prisustvuju samo muškarci.

– Nadamo se da će ovo stanje vanrednih okolnosti završiti brzo, ako Bog da, te da neće biti potrebe za organizovanje dove u ograničenim okolnostima. Molim Uzvišenog da nam olakša ovo stanje i da ubrzo budemo u mogućnosti vjerske aktivnosti obavljati sa svojim džematlijama u normalnim uslovima za život. Amin! – poručio je glavni imam MIZ Vareš Ramiz ef. Zubača.

(Preporod.info)