Ramiz Salkić: Odgovor bh. dijaspore na političke izazove u Bosni i Hercegovini

U prostorijama NBV-a Jönköping (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet Jönköping) 17. aprila 2017. godine u 19:00 sati, održao je tribinu pod nazivom ”Odgovor bh. dijaspore na političke izazove u Bosni i Hercegovini”. Na tribini su učestvovali i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Emir Poljo te glavni imam za Švedsku Idriz ef. Karaman.

Salkić je upoznao prisutne sa problemima s kojim se svakodnevno suočavaju Bošnjaci u entitetu Republika Srpska te istakao važnost ujedinjenja Bošnjaka dijaspore i njihovu pomoć u ostvarenju političke afirmacije u Bosni i Hercegovini. On je pozvao sve Bošnjake dijaspore da pomognu Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlanskim integracijama. Cilj ove posjete bio je podizanje svijesti Bošnjaka izvan domovine o potrebi njihovog daljeg uključenja u politički rad Bosne i Hercegovine te istakao da je to ključ njenog daljnjeg opstanka.

”Mi u našoj dijaspori imamo iskustveni, radni i intelektualni potencijal. Potrebno je da stvorimo jednu globalnu mrežu Bošnjaka kako bi svi bili u mogućnosti da komuniciraju jedni s drugima, te da se međusobno pomažu i podržavaju.

Kada smo slabi bojati ćemo se za opstanak naše domovine, ali kada smo jaki nema potrebe da se bojimo, a da smo jaki dokazali smo u periodu od 1993-1995. Bošnjaci u dijaspori ne smiju zaboraviti i prestati voljeti svoju domovinu. Kako bih vam to slikovito prikazao dat ću vam jedan primjer. Djevojka iz poprilično siromašne familije uda se u bogatu familiju i sada dobro živi. To ne znači da ona treba zaboraviti svoje ognjište i svog oca i majku. Treba se vraćati u svoje rodno mjesto, pa čak i pomoći svojim roditeljima. Ja razumijem da je vama ova država dala ono što u Bosni i Hercegovini niste mogli naći ali to ne znači da trebate prestati dolaziti u svoju domovinu, zaboraviti svoje ognjište, svoju majku”, kazao je Salkić.

Njegova posjeta Švedskoj završava se danas, 18. aprila 2017. godine.

Radio BIR
Hatidža M.