Razotkriveno kako je novinar koji plaću prima na BHRT-u plasirao lažnu vijest da je “tužba protiv OHR-a stigla pred Vrhovni sud SAD-a”

Date:

Večernji list je ovih dana objavio tekst u kojem se tvrdi da je “tužba protiv OHR-a stigla pred Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”. Vijest se proširila u medijma, a kao takva, za Voice of Amerika (VoA) poslužila je za dublju analizu te se ispostavilo da je riječ o lažnoj vijesti (fake news). 

Ustanovljeno je da je lažnu vijest plasirao Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista i član Upravnog odbora BHRT-a, a odnosi se na tužbu Zorana Žuže, trenutnog šefa Odsjeka za informisanje Parlamenta BiH i bivšeg šefa Kabineta predsjednika Narodne skupštine RS, kojeg je s te funkcije 2004. godine smijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Bez ikakvih provjera navode iz teksta preuzeli su mahom srbijanski mediji, Srna i ATV. Spomenuti servis i televizija čak su doveli i pravne stručnjake da govore o tužbi. Redakcija novinske agencije Sputnik na srpskom jeziku, pak, nije prenijela agencijski članak, nego je napisala svoj vlastiti. U članku koji je objavljen istog dana Sputnik je dodao uvodni dio i izmijenio naslov, u kojem navodi kako “Uporni Srbin usred Amerike ruši visokog predstavnika u Bosni”. 

Preporod.info pokušao je na portalu Večernjeg lista pronaći ovaj tekst, ali kako se radi o dezinformaciji, istog nije bilo na pretraživaču. Njegovom uklanjaju, očito su doprinijeli vrhunski novinari VOA-e. 

Jer, kako bi zaustavili neograničeno širenje lažne vijesti koja je 5. februara objavljena, dva dana kasnije 7. februara VOA analizira iznesene tvrdnje. Ustanovljeno da je vijest lažna i da je tužbu Zorana Žuže protiv OHR-a odbilo svih 11 sudija, dok u nadnaslovu teksta Večernji list navodi i da se Ured visokog predstavnika i Vijeće za implementaciju mira (PIC) brane imunitetom iako su svi sudovi u SAD-u potvrdili teško kršnje ljudskih prava odlukama o uklanjanju dužnosnika u BiH. 

Nadalje, autor članka Krešić, iako kroz tekst ne navodi eksplicitno, osim u naslovu, iz teksta zaključuje da je slučaj Zorana Žuže koji je tužio OHR, trenutno u proceduri pred Vrhovnim sudom SAD-a. Piše i da je John Winthorp, koji je u članku predstavljen kao advokat Zorana Žuže, rekao kako je “Vrhovni sud uzeo u razmatranje status imuniteta”.

U narednim redovima, advokat navodi i kako “smatra da bi odluka Vrhovnog suda ali i otvaranje mogućnosti odgovornosti za zemlje članice PIC-a, mogla stvoriti presedan u SAD-u”. Iz ovih rečenica da se zaključiti da Vrhovni sud po ovom pitanju još uvijek nije donio odluku. Iz samog članka nije jasno koji su to “svi sudovi potvrdili teško kršnje ljudskih prava odlukama o uklanjanju dužnosnika u BiH”, kako je Večernji naveo u svom nadnaslovu. 

Glas Amerike navodi, s druge strane, da je Vrhovni sud SAD-a još prije dvije godine Žužinu tužbu protiv OHR-a odbio kao neosnovanu. Nijedan od 11 sudija Apelacionog suda nije smatrao da slučaj ima osnove. Od tada je ovaj slučaj, advokatskim žargonom rečeno, “mrtav”. O tome svjedoče dokument i potvrda koje je Glas Amerike dobio iz Vrhovnog suda SAD. 

Nadalje, autor članka se pozvao na američkog advokata Johna Winthorpa kojem se pripisuje nekoliko citata. Glas Amerike, pojašnjava da nije mogao locirati nijednu osobu pod imenom John Winthorp koja se bavi međunarodnim pravom. Zanimljivo je da navodni advokat nosi isto ime kao i jedan od prvih kolonizatora Amerike John Winthorp, britanski puritanac koji je živio prije 500 godina i bio advokat. Advokat koji je zastupao OHR, Richard Bainter, kojeg je Glas Amerike pronašao u San Diegu, California, o Žužinom advokatu napisao je: 

 – Jedini John Winthorp za kojeg ja znam je američka istorijska ličnost iz 17 vijeka. Gospodin Žuža je tvrdio da na sudu zastupa sam sebe. Na osnovu komentara navodnog Johna Winthorpa iz medija, sumnjam da je to pseudonim za nekog ko se pretvara da je pravni ekspert. Komentari demonstriraju nedostatak razumijevanja imuniteta i konačne odluke u Žužinom slučaju – napisao je Bainter. 

Glas Amerike kontaktirao je i autora članka, Zorana Krešića, novinara Večernjeg lista. Pošto u članku stoji da je advokat Winthorp o suđenju govorio direktno za ovu novinu Glas Amerike je želio dobiti njegov kontakt. Krešić je u razgovoru za Glas Amerike rekao da je stav Žužinog advokata Johna Winthorpa dobio e-mailom, te da je sve “išlo preko Žuže”. Na suočavanje s činjenicom da je potpisan kao autor netačne vijesti, koja se temelji na nepoznatom izvoru, Krešić je optužio Glas Amerike da manipuliše, te prekinuo vezu. 

Inače, Zoran Žuža je 2014. godine zaposlen kao državni službenik, na mjesto šefa Odsjeka za informisanje Parlamenta BiH, o čemu svjedoči izdanje Službenog lista iz tog vremena do kojeg je došao Glas Amerike. Žuža je i danas na istoj poziciji. Također, Žuža je iste 2014. godine, pred američkim sudom, pokrenuo proces protiv OHR-a. Njegova tužba odbačena je tri puta. Pred Okružnim sudom 2016. i pred apelacionim u maju 2017. Konačni poraz doživljava pred Vrhovnim sudom aprila 2018. kada sud odbija razmatrati njegov slučaj. Prema sistemu američkog pravosuđa ovaj slučaj nema više opcija u SAD. 

Pored toga što je VOA ustanovio da se radi o lažnoj vijesti, 6. februara objavljen je demantij OHR-a koji je rekao da je postupak pred Vrhovnim sudom SAD-a okončan još 2018. godine.

– Ovaj sudski postupak je okončan. Sudovi su prepoznali i potvrdili imunitet Ureda visokog predstavnika u Sjedinjenim Državama. Tužba g. Žuže je odbačena. Tri suda su razmatrala pitanje imuniteta OHR-a, savezni okružni sud, žalbeni sud, te Vrhovni sud SAD-a. Sva tri suda su potvrdila imunitet OHR-a od sudskog gonjenja u Sjedinjenim Američkim Državama – navode iz OHR-a. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related