Reakcija Mešihata IZ u Srbiji na prilog FTV-a

Mešihat IZ u Srbiji, reagujući na prilog Federalne televizije, uputio je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti:

Muftijstvo sandžačko najoštrije osuđuje tendenciozne stavove uredništva Federalne televizije u Sarajevu u emisiji „Mreža“ usmjerene protiv sigurnosti, kredibiliteta i dostojanstva akademika Muamera Zukorlića, člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Cjelokupan prilog odiše mržnjom i jasnom namjerom diskreditacije, kroz iznošenje gnusnih laži, potvora i krivotvorenje određenih činjenica. Izjava akademika Zukorlića u tom prilogu je zlonamjerno isječena i tendenciozno montirana.

Urednik ove emisije i novinar preuzeli su na sebe odgovornost ugrožavanja lične bezbjednosti akademika Zukorlića, baveći se njegovim obezbjeđenjem, huškajući javnost protiv njega i njegovog obezbjeđenja. Ukoliko na bilo koji način bezbjednost akademika Zukorlića bude ugrožena, direktnim krivcima ćemo smatrati urednika i novinara ovog priloga, kao i njihove nalogodavce.

Istina je da akademik Zukorlić ima državno obezbjeđenje, nakon procjene Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije da mu je bezbjednost ugrožena zbog višestrukih prijetnji koje su mu javno upućene.

Tokom boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine akademika Zukorlića obezbjeđuju pripadnici MUP-a BiH i pripadnici MUP-a Republike Srbije.

Nema sumnje da je ovaj televizijski prilog naručen iz istih političko-obavještajnih krugova koji imaju za cilj otjerati Sandžak od Bosne i nastaviti sa daljim cijepanjem bošnjačkog nacionalnog bića i bosanskog državnog teritorija.

Nije slučajno da ovi napadi vremenski korespondiraju sa velikim političkim pobjedama akademika Zukorlića koje se ogledaju u vraćanju najznačajnijih oduzetih vakufa Islamskoj zajednici, otklanjanju nepravdi na polju islamske vjeronauke, kao i izuzetnom predstavljanju bošnjačkih i islamskih vrijednosti na medijskoj i političkoj sceni.

Sama činjenica da Federalna televizija u tom prilogu sasvim afirmativno predstavlja srpskog parareisa Nasufovića, pozivajući ga u pomoć protiv akademika Zukorlića, raskrinkava pozadinu ovog priloga. Kako objasniti da je za FTV, njene urednike i nalogodavce glavna meta čovjek koji je većinu svojih političkih i medijskih nastupa širom svijeta, a posebno u Beogradu, posvetio odbrani i afirmaciji Bosne i Hercegovine koju doživljava maticom svih Bošnjaka.

Uvjereni smo da će se svaki akt motiviran mržnjom negativno vratiti njegovim autorima i naručiocima, a da će građani, a posebno Bošnjaci, i iz ove lekcije naučiti ko su im prijatelji, a ko neprijatelji.