Reakcija MIZ Doboj: Činjenice za one koji žele istinu

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj reagirao je danas na još jedan pokušaj kompromitovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njenih čelnika, što je već neko vrijeme skoro pa životna misija Fatmira Alispahića koji ne prestaje sa uvredama i lažima koje objavljuje na internet platformi YouTube.

U saopštenju za javnost Medžlis Doboj ocjenjuje kako su “uvrede i krupne riječi dimna bomba koja služi da se sakrije manjak činjenica i evidentan sukob sa istinom“. Isto tako, kažu, nisu mogli ostati nijemi na teške uvrede usmjerene prema, u ovom slučaju, građanima Matuzića i Centru za islamsko obrazovanje (CIOM) u ovom mjestu, kojeg Alispahić zlonamjerno naziva „Centrom srama“.

– Građani Matuzića ispadaju kolateralna šteta mržnje Fatmira Alispahića prema svemu dobrom i lijepom u Islamskoj zajednici, a CIOM  koji se gradi, svakako je naš ponos – ističe se u saopštenju Medžlisa.

Medžlis podsjeća da Alispahić svoje tvrdnje nedobronamjerno gradi na neprovjerenim navodima, što je postala njegova redovna praksa, ističući da se radi o klasičnoj propagandi, a ne novinarstvu. Poručili su i da “uvrede idu na njegov obraz”, a da pojašnjenje nekoliko Alispahićevih navoda nude onima koji žele istinu.

Ukazali su da uslovi u kojima žive i rade učenici medrese u Banjoj Luci nisu onakvi kakvim ih Alispahić predstavlja, što može vidjeti onaj ko je posjetio ovu ustanovu, te da, naprimjer, CIOM u Matuzićima nije „najveći Islamski centar koji gradi Islamska zajednica“, kako to tvrdi Alispahić.

– Koliko nam je poznato, Fatmir često posjećuje Zenicu zbog privatnih razloga i mogao je vidjeti Islamski centar koji se gradi u samom centru grada, koji je tri puta veći od CIOM-a – naveli su u saopštenju.

Također su dodali da je Izgradnja CIOM-a počela prije pet godina i da nema nikakve veze sa radom medrese u Banjoj Luci, te da njegova izgradnja nikako nije na štetu bilo koga.

– Izgradnju Centra nije počela Vakufska direkcija, nego su prva sredstva obezbijeđena donacijom Ahmeda Zakaria iz Malezije i našim vlastitim sredstvima, a tek se prije godinu dana uključila Vakufska direkcija sa osiguranjem donacije iz Kuvajta za završetak radova – pojašnjava se u saopćenju.

Na kraju su kao najvažnije izdvojili da je CIOM izraz htijenja i želje MIZ Doboj da tamo gdje je potrebno gradi svoje objekte za potrebe vjernika i svih stanovnika Doboja. 

– Ovaj centar ciljano je pozicioniran uz magistralnu cestu i na tromeđu općina Doboj, Maglaj i Tešanj. Radi se o regiji koja je u ekonomskoj i drugoj ekspanziji, što može vidjeti svako ko ima oči i želi da vidi.  A onim drugima nismo ni dužni objašnjavati – poručili su iz Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

(Preporod.info)