Realizovan pionirski projekt Vlade TK za razvoj sporta

Date:

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović upriličili su danas prijem i svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za projekte sportske infrastrukture.

Radi se o pionirskom, novom projektu Vlade Tuzlanskog kantona koji je usmjeren na razvoj kapaciteta i  razvoj sporta i sportskog turizma. Ukupna vrijednost danas potpisanih osam ugovora iznosi 655.000 KM. Treba napomenuti i da su ove godine budžetom planirana sredstva za sport u vrijednosti 1.555.000 KM i da su u taj iznos uključena sredstva sportskim klubovima, savezima, sportistima i td.

– Prvi put, na ovaj način, pomažemo uslove u kojima sportisti treniraju. Ono što je možda i važnije pripremamo uslove za državna i međunarodna takmičenja, jer je to neophodan uslov da sport podignemo na znatno viši nivo. Prilika je ovo da sport pretvorimo u jednu vrstu privredne djelatnosti, da jačamo sportski turizam jer imamo brojne prednosti kojima možemo privući i gledaoce i sportiste – izjavio je danas premijer Kantona Kadrija Hodžić.

Analizom stanja u oblasti sporta,kako kaže,  zaključili su da  jedan od najvećih problema i prepreka u realizaciji boljih sportskih rezultata jeste stanje sportske infrastrukture.

– U tom smislu Vlada TK je prvi puta u Budžetu planirala značajan iznos za ove namjene. Za raspodjelu tih sredstava izradili smo objektivne kriterije koji su u potpunosti osigurali transparentan proces raspodjele namijenjenih sredstava –  kazao je ministar Muratović.

Izgradnja i održavanje sportske infrastrukture je izuzetno zahtjevan posao, rečeno je ovom prilikom. S tim u vezi predstavnici lokalnih zajednica i javnih sportskih ustanova su i izrazili  zadovoljstvo realizacijom ovog projekta Vlade TK.

– Uime Općine Kladanj, želim se zahvaliti Ministarstvu i Vladi koji su prvi puta ovakvu stavku prepoznali i ugradili u budžet. Odobrenim sredstvima završit ćemo sve preostale radove na izgradnji sportske dvorane u Kladnju i očekujemo da ona svoja vrata otvori početkom maja iduće godine – kazao je načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

Današnji sastanak premijer Hodžić i ministar Muratović su iskoristili i da predstavnike lokalnih zajednica i sportskih objekata upoznaju da je za slijedeću godinu budžetom Kantona predviđena rekordna suma za oblast sporta od 2,4 miliona KM.

(Preporod.info)

Od ovog iznosa za sportsku infrastrukturu je planirano  1,2 miliona KM, što pokazuje opredjeljenje Vlade TK da razvija sportsku, privrednu i kulturnu dimenziju  kantona, sapćeno je iz Odjeljenje za informisanje Vlade TK.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related