Recep Tayyip Erdogan : Dostavit ćemo BiH 30.000 doza vakcina

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH koji se nalaze u službenoj posjeti Turskoj.

– Želim da iskažem saučešće svim porodicama u BiH koji su izgubili borbu sa koronavirusom. Dostavit ćemo BiH 30.000 doza vakcina – izjavio je  Recep Tayyip Erdogan.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan donirao je zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine 30 hiljada vakcina protiv koronavirusa.

Ova donacija dio je dogovora koje su članovi Predsjedništva BiH postigli s turskim liderom na današnjem sastanku u Ankari.

Danas je također potpisan i sporazum o gradnji autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Izgradnja autoputa uz pomoć Turske najveći je infrastrukturni projekt u BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović zahvalio je predsjedniku Erdoganu na gostoprimstvu, dodajući da je ovo bila vrlo važna posjeta, jer je na dnevnom redu bilo nekoliko jako bitnih tema.

– Najprije zahvaljujem predsjedniku Erdoganu za 30.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje će Republika Turska donirati Bosni i Hercegovini kako je saopćeno na današnjem sastanku – kazao je Džaferović.

Napomenuo je da je razgovarano i sporazumu o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je danas potpisan što je novi korak naprijed o pitanju tog velikog infrastrukturnog projekta.

– Autoput Sarajevo – Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će spojiti glavni grad s sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH – dodao je.

Također, ovaj projekat je, naglasio je Džaferović, od izuzetnog značaja za ukupan region zapadnog Balkana, ne samo radi kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Beograda već i radi stabilnosti ovog dijela Evrope.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Turske potpisali su i sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kao i memorandum o saradnji na promociji investicija.

Također je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related