Refik ef. Delić: “Mekteb je najvažnija odgojno-obrazovna institucija u okvirima IZ”

Date:

Medžlis IZ Konjic u toku zimskog raspusta organizuje intenzivnu mektebsku nastavu, koja se održava tokom zimskog rasputa na području medžlisa IZ-e Konjic, prvi put ove mektebske godine. Nastava se izvodi ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i subotom.

-Odziv djece je viši od očekivanog. Pored polaznika koji su redovno upisani imamo i polaznike koji se upisuju po prvi put.

Intezivna mektebska nastava se izvodi u svim džamijama u kojima se organizira vjerski život.

Naše insistiranje je bilo da se nastava izvodi više u džamijskom ambijentu u odnosu na redovnu nastavu koja se izvodi u učionicama-istakao je za preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic  Refik ef. Delić.

Delić je posebno naglasio da jedan od ciljeva da se tokom zimskog odmora kvalitetno popuni vrijeme koje djeca imaju u tom periodu. Mektebska nastava izvodi se od podne namaza, čime se  djeca vežu i za obavljanje namaza u džematu.

-Mekteb je prva i najvažnija odgojno obrazovna institucija u okvirima Islamske zajednice, posebno danas u uvjetima kada škola sve više gubi odgojnu komponentu.

U stasavanju mladih naraštaja, pored porodice kao osnovne ćelije društva, mekteb zauzima odmah naredno mjesto u pitanju odgoja i vjerskog obrazovanja naše djece.

Mekteb je nešto sto nas obilježi i usmjeri kroz cijeli naš život. Mekteb je važna institucija kada je u pitanju formiranje identiteta mlade osobe. U mektebu se po prvi put naši mladi naraštaji susreću sa zajednicom u kojoj se uče o važnosti zajednice, Bog je čovjeka stvorio u zajednici i njegova povezanost i upućenost na druge ispunjava ga zadovoljstvom- istakao je Delić.

Na kraju je zaključio da je posebno važno u vrijeme svekolike usamljenosti u društvu i egocentričnosti koja postaje sve vidljivija da mekteb treba bude siguran okvir za djecu i njihove roditelje, da našu mladost možemo sačuvati vezanjem za mekteb i džamiju kao najsigurniju luku u našem vremenu.

B.S.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related