Refundirani milioni za bolovanja i liječenje korone

Date:

Od početka epidemije korona virusa kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja bilježe povećan broj otvaranja bolovanja zbog dijagnoze COVID-19. Prosječan broj dana na bolovanju bio je 14, koliko je trenutno propisana izolacija.

Osim zaraženih virusom, veliki je broj i onih koji su na bolovanju bili duže od 42 dana, a čije liječenje ide na teret zavoda.

Prema podacima koje je Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dostavio Preporod.infu, za privremenu spriječenost za rad do i preko 42 dana u prošloj godini Zavod je refundirao 5.414 doznaka, odnosno 2.323.331 KM naknada plaća za vrijeme privremene spriječenosti za rad, što je kako navode, 96 posto sredstava planiranih rebalansom.

– Pored porasta broja doznaka temeljem dijagnoze “izolacija” povećan je i broj dana bolovanja na drugim dijagnozama. Najčešći uzroci bolovanja su izolacija, njega člana porodice zbog bolesti i komplikacije u trudnoći. Porast broja doznaka proizašao je iz pojave sasvim novog uzroka bolovanja, a to je izolacija kao posljedica pojave COVID-19. Na izolaciju se, od ukupnog povećanja broja doznaka od 1.565, odnosi 1.507, odnosno 96 posto doznaka. Sredstva utrošena za refundiranje bolovanja temeljem izolacije iznose 347.246 KM, što je 68 posto povećanje ukupne potrošnje – kazala je za Preporod.info Alenka Ban, voditelj službe za odnose s javnošću Zavoda HNK.

Dodaje i da je evidentan je porast refundiranih doznaka za 40,7 posto, kao i porast refundiranih finansijskih sredstava od 28,1 posto, odnosno 509.549 KM u odnosu na prethodnu godinu. Navodi i da je za pokriće troškova liječenja COVID pozitivnih osiguranika u prošloj godini Zavod je osigurao dodatna sredstva bolnicama u iznosu od 7.300.000 KM. Dotakla se i potrošnje lijekova.

– Zabilježen je porast izdanih recepata od 5,8 posto uz porast finansijske potrošnje za 5,5 posto, odnosno 707.865 KM. Porast potrošnje rezultat je povećanja broja korisnika lijekova s Pozitivne liste, te uvođenja u terapiju 22 nova lijeka koja su uvrštena na Pozitivnu listu lijekova HNK krajem 2019. godine. Pojava epidemije COVID – 19 nije utjecala na povećanje potrošnje preko Pozitivne liste, što je vidljivo iz potrošnje antibiotika koja je smanjena za 16 posto ili 112.873 KM u odnosu na 2019. godinu – kazala je Ban.    

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (KS) navode da su naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad ostvarene u iznosu od 7.392.611 KM u prošloj godini. Ističu, da se dio sredstava odnosi na pokrivanje bolovanja zaraženih korona virusom.

– Navedeni trošak u iznosu od 7.392.611 KM odnose se na ukupne zahtjeve za refundaciju bolovanja preko 42 dana i zahtjeve za refundaciju za odsustva do 42 dana uzrokovana korona virusom, a to su osiguranici izolovani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini, što je takođe refundirano od Zavoda. Od ukupno izdvojenih sredstava u 2020. godini, oko 1,2 posto se odnosi na odsustva uzrokovana korona virusom. U januaru i februaru 2021. godine iznos troška po osnovu naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad evidentiran je u iznosu od 930.441 KM od čega se 4.356 KM ili 0,5 posto odnosi na zahtjeve za refundaciju za odsustva uzrokovana korona virusom  – kazali su iz Zavoda za Preporod.info.

Navode da je pandemija korona virusa uticala na smanjenje broja podnesenih zahtjeva za refundacije bolovanja preko 42 dana u odnosu na godinu ranije, dok je istovremeno prihvaćen i veliki broj zahtjeva za refundaciju za odsustva uzrokovana korona virusom, što je takođe refundirano od strane Zavoda, jer se, kako navode, naknada za odsustva uzrokovana korona virusom refundira se od prvog dana odsustva. 

– Naknada plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad u 2019. godini ostvarena je u iznosu od 8.621.334 KM. U prošloj godini evidentan je manji iznos ovih troškova u odnosu na 2019. godinu zbog smanjenog broja podnesenih zahtjeva za refundacije bolovanja preko 42 dana, što je uzrokovano pandemijom korona virusa – pojasnili su. 

Kako navode, u finansijskom planu Zavoda za prošlu godinu planirana su sredstva za finansiranje nabavke medicinske i sanitetske opreme, kao i respiratora u ukupnoj vrijednosti od 8.000.000 KM, koja su realizovana na osnovu zaključenog Sporazuma o sufinansiranju između razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Zavoda, u sklopu Projekta “Odgovor na COVID-19 u BiH”. 

– Prema detaljnim finansijskim izvještajima, fakturama i ostaloj pratećoj dokumentaciji dostavljenoj od UNDP-a, zaključno sa 31.decembrom 2020.godine, od doznačenih 8.000.000 KM utrošen je iznos od 3.827.725,44 KM. Ostatak neutrošenih sredstava u iznosu od 4.172.274,56 KM će biti realizovan u 2021. godini ili povratom novca ili budućim isporukama usklađenim sa stvarnim potrebama zdravstvenih ustanova i osiguranika KS u svrhu zaštite od negativnih uticaja koronavirusa COVID-19. Ustanovama primarne zdravstvene zaštite u prošloj godini doznačena su i sredstva u iznosu od 617.133 KM kao dodatna sredstva za ublažavanje posljedica pandemije. Ustanovama bolničke zdravstvene zaštite po istom osnovu su doznačena sredstva u iznosu od 1.708.505 KM. Po osnovu izvršenih usluga PCR testiranja u 2020. godini su realizovana sredstva u iznosu od 586.725 KM, a u periodu od 1.1. 2021. do 10.3.2021. godine realizovana su sredstva u iznosu od 494.100 KM – ističu iz Zavoda. 

Na pitanje o potrošnji lijekova kazali su da nije došlo do opšteg povećanja troškova kada je riječ o lijekovima u periodu pandemije, s obzirom da je, kako navode, zbog otežanog pristupa zdravstvenom sistemu, pogotovo primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nešto manji broj pacijenata koristio lijekove na recept nego što je to inače slučaj.

Povećanja su periodično zabilježena, kažu, na pojedinih grupama antibiotika.

Rashodi za bolovanje preko 42 dana prošle godine u Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) iznosili su 6.765.856 KM. U ovom kantonu kao najčešći razlozi bolovanja su maligne bolesti, kardiovaskularna oboljenja i koštano mišićne bolesti. Osvrnuli su se i na pitanje o liječenju oboljelih od korone te koliko je to uticalo na broj bolovanja u ZDK. 

– Bolovanja do 42 dana padaju na teret poslodavca, a nakon 42 dana na teret Zavoda osim bolovanja koja u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju padaju na teret poslodavca, kao što je povreda na radu. Zavod ZDK vrši refundaciju bolovanja za sve osiguranike koji su na bolovanju po osnovu izolacije zbog sumnje na COVID-19 od prvog dana, uz uslov da je za istog nadležni organ izdao rješenje o izolaciji. Refundacija bolovanja za oboljele od COVID – 19 vrši se od 42 dana – pojasnili su.

Navode i da je broj bolovanja u 2020.godini preko 42 dana u odnosu na godinu ranije mjesečno manji bio za 250. 

– U januaru i februaru ove godine broj bolovanja preko 42 dana se zadržava na prosjeku iz 2020. godine i iznosi oko 850 bolovanja mjesečno – kazali su nam iz Zavoda ZDK.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related