Regionalni odbor “Merhamet” Bihać u ramazanu pomaže migrante i lokalno stanovništvo

Date:

Povodom mjeseca ramazana u Regionalnom Odboru Merhameta Bihać, realiziraju se brojne aktivnosti. Osim svakodnevne pripreme obroka za korisnike Javne kuhinje “Imaret“ planirani su i drugi sadržaji kojima se želi pomoći socijalno ugroženim građanima Unsko-sanskog kantona, ali i migrantima koji prolaze kroz ovaj dio Bosne i Hercegovine.

– Obzirom da je ramazan mjesec darivanja i milosti, već četranest godina za redom organizujemo akciju ‘Iftar’ kako bi potakli vjernike na darivanje i potpomaganje svojih komšija koje se nalaze u stanju socijalne potrebe u ovom mubarek mjesecu. Pored iftara, nastojimo osigurati i dovoljno sredstava koje ćemo usmjeriti u kupovinu namirnica za pripremu prehrambenih paketa koje planiramo dijeliti postačima na području našeg kantona – kaže u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) Alen Prošić, direktor RO “Merhamet” Bihać.

Akcija za socijalno ugrožene

Akcenat je stavljen na dostavu iftara na kućne pragove onih građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, ali i podjela jednog dijela paketa onima koji iftar preuzimaju lično u prostorijama RO “Merhamet” Bihać. Osim toga, cilj akcije je da se prikupi dovoljno sredstava za normalan rad Javne kuhinje “Imaret” koja funkcioniše u Bihaću i Cazinu.

– Već smo obišli neke gradove i podijelili pakete, ali s obzirom da je prva trećina ramazana već pri kraju, a odziv naših građana i privatnika ovoj akciji nije na nivou kakav smo očekivali, apelujemo još jednom i pozivamo ih da se uključe u ovu akciju i na taj način doprinesu realizaciji pomoći našim građanima kojima su potrebne osnovne životne namirnice – apeluje Prošić.

Tokom ramazana, “Merhamet” na području cijele BiH nastoji pojačati svoje aktivnosti. S tim ciljem je RO “Merhamet” Bihać proteklih dana primio kontigent pomoći koji je stigao iz sarajevske centrale. Radi se o donacijama Crvenog polumjeseca iz Republike Turske, zatim donacijama partnerske humanitarne organizacije “Helping Hands” i drugih partnerskih humanitarnih organizacija.

Pomoć migrantima u tranzitu

U prvom dijelu humanitarne akcije, planirano je da se izvrši podjela oko 500 paketa socijalno ugroženim osobama na području Unsko-sanskog kantona i 20 tona robe kao interventne pomoći. Pored ovih aktivnosti, zajedno sa Crvenim križom USK RO “Merhamet” Bihać radi na zbrinjavanju migranata na području kantona.

– Radi se o humanitarnim aktivnostima koje naši donatori od nas zahtijevaju. Konkretno, radi se o američkoj organizaciji ‘Catholic Relief Services’ (CRS) koja nam je prvog dana ramazana dostavila 200 lanč paketa koje ćemo podijeliti migrantima, koji se nalaze u tranzitu – kaže Prošić.

RO “Merhamet” Bihać nema direktnu pomoć od IOM-a ili drugih međunarodnih organizacija koje rade s migrantima, već samo prosljeđuje donacije koje im donatori uruče. Sve ove akcije pomoći migrantima, neće se odvijati na uštrb socijalno ugroženih građana Unsko-sanskog kantona, ističu u RO “Merhameta” Bihać.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related