Reisu-l-ulema: Bosanske džamije pripadaju Evropi, nisu došle odnekud, ovdje su izgrađene našim rukama

Ceremoniji su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović, muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem i turski ambasador u BiH Haldun Koc.

Svečanosti je prisustvovalo i oko stotinu vjernika, a na mjesto položenog kamena temeljca prinesen je kurban.

Banjalučki muftija Osman ef. Kozlić rekao je da će se izgradnjom Arnaudije zaokružiti obnova tri najznačajnije džamije u BiH – ove džamije, banjolučke Ferhadije i fočanske Aladža džamije, ističući potrebu obnove svih porušenih vjerskih objekata u BiH, kao i potrebu izgradnje dobrosusjedskih odnosa.

Poglavar IZ u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović poručio je da Banjoj Luci treba vratiti ono što joj pripada, ističući da vjerski objekti, bez obzira čiji su, predstavljaju “put jednih ka drugima”.

– To je jedini put. Moramo ga izgraditi. Bosanske džamije su evropske džamije. Nisu došle odnekud, već pripadaju Evropi. Ovdje su izgrađene našim rukama. Oni koji su ih srušili loše su postupili. Oni koji će izgraditi Arnaudiju, dobro su postupili, kao i svi oni koji joj se raduju – kazao je poglavar IZ u BiH.

Na svečanosti je istaknuto da je danas veliki dan, jer se kamen temeljac za Arnaudiju polaže na Dan Grada Banja Luka.

Kamen-temeljac za jedinu neobnovljenu banjolučku džamiju položen je u okviru manifestacije Dani vakufa.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović rekao je da je današnje postavljanje kamen-temeljca značajno tim više jer je održano na Dan Grada Banja Luka.

– Želimo vratiti objekat koji je ovdje nekada postojao. Povratkom svih džamija Banja Luka i njeni predstavnici dokazuju da je ona multietnički grad i da u njoj ima mjesta za sve nacionalnosti – naglasio je Zajimović.

Generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem rekao je da je “božija milost bila da nama bude suđeno da mi obnovimo ovu džamiju”.

Prema njegovim riječima, isti je slučaj i sa džamijom Aladža u Foči, koja će biti otvorena ove godine.

– Islam znači mir. Vjerujem da ćemo izgradnjom ovih objekata uspostaviti ponovo mir i da ćemo uspostaviti spokoj. Ovdje ćemo obnoviti bogomolju, ali i mir, ljubav – razumijevanje – istakao je Ertem.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč dodao je da je postavljanje kamena-temeljca ulaganje u zajedničku budućnost.

– BiH je jedan od najljepših primjera multikulturalnog života. Zato je i veliki značaj svih bogomolja. Ponosan sam što sam u Banjoj Luci kada se obilježava Dan Grada i kada počinje izgradnja jednog vjerskog objekta – kazao je turski ambasador u BiH.

Polaganju kamena temeljca za izgradnju Arnaudije nije prisustvovao niko od predstavnika vlasti RS-a i Grada Banjaluka.

Arnaudija je jedina neobnovljena džamija u Banjoj Luci, od 15 koliko ih je u ovom gradu porušeno tokom rata.

U Ankari su 11. oktobra 2016. godine direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije.

Arnaudija je bila uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.