Reisu-l-ulema Kavazović darivao sedmo dijete porodice Selman iz Bosanskog Petrovca

Date:

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bosanski Petrovac Mirzet ef. Spahić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Vanesa Hodžić – Hromadžić sa saradnicima, posjetili su porodicu Selman u džematu Rašinovac, te im uručili poklon reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Amine.

Odjel za brak i porodicu Islamske zajednice u BiH predvođen dr. Safijom Malkić uspostavio je ovu praksu kao znak zahvalnosti roditeljima što se odlučuju na brojniju porodicu, ali i promocija pozitivnih trendova u kontekstu natalitetne politike.

Praksa da reisu-l-ulema daruje šesto i svako naredno dijete u porodici je aktuelna nekoliko posljednjih godina, a zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i dr. Safija Malkić nisu bili u prilici poklon uručiti lično, pa su ovu čast prepustili glavnom imamu i koordinatorici za brak i porodicu.

Mirzet-ef. je prenio selame reisu-l-uleme Kavazovića i dovu roditeljima i djeci za bereket, sreću, zdravlje i svako dobro u njihovom daljnjem životu.

Efendija Spahić, koji je i sam otac šestoro djece, ističe kako je ovo postao sve rjeđi primjer odnosa naspram broja djece.

– Danas ljudi uglavnom iz sebi poznatih razloga ograničavaju broj djece i pri tome možda nesvjesno uskraćuju sebi veliku blagodat i berićet kojeg Bog spušta na porodicu koja ima više djece – kazao je on.

Koordinatorica odjela za brak i porodicu Vanesa Hodžić – Hromadžić je kazala je da je posebno počašćena što je sa glavnim imamom i saradnicama u ime reisu-l-uleme i šefice Ureda za brak i porodicu u posjeti porodici Selman.

– Veliko je zadovoljstvo kada dođete među ovakve ljude i kada osjetite radost zbog novog života i brojne porodice. U radu pri Odjelu za brak i porodicu nisam srela niti jedan slučaj u kojem je porodica počašćena sa brojnim potomstvom, a da je neko nezadovoljan ili da ne osjeća sreću zbog velike porodice. Bog daje sa djecom i nafaku i zadovoljstvo, a to sam se uvjerila posjetivši ovu porodicu – dodala je Hodžić – Hromadžić.

Ferid i Merisa Selman, ponosni roditelji sedmoro djece, zahvalili su reisu-l-ulemi i Islamskoj zajednici koja makar i na ovako simboličan način prikazuje pozitivne primjere našeg društva. Iako bi njihova sreća bila potpuna posjetom reisu-l-uleme, njihova zahvalnost i veliko poštovanje nije izostalo ni prema njegovim izaslanicima.

– Jedina javna ličnost koja mi je ukazala poštovanje zbog čina rađanja moga sedmog djeteta je naš uvaženi reisu-l-ulema. Ja mu najtoplije zahvaljujem, kao i našem glavnom imamu i koordinatorici za brak i porodicu. Moja djeca su moja radost. Zahvalna sam Bogu koji mi je ukazao čast da budem majka svojoj djeci i da sam sretna s njima – izjavila je Merisa Selman.

Najstarije dijete u porodici Selman je Selma (15 godina), zatim Selmin (14 godina), Belma (12 godina), Melita (9 godina), Ajša (3 godine), Selim (18 mjeseci) i Amina (40 dana).

(Mufijstvo bihaćko/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related