Reisu-l-ulema Kavazović na Svjetskom samitu islamskih učenjaka u Šanliurfi

Prvog dana dvodnevnog samita u petak, 3.3.2017, reisu-l-ulema Kavazović se obratio skupu i tom prilikom, između ostalog, rekao kako je u posljednjim desetljećima «u srcu islamskog svijeta nastao vrtlog, koji je pokrenuo stare podjele i koji prijeti da strovali u ambis stoljeća zajedničkog života i ukupno nasljeđe i tradiciju». Nakon što je govorio o razlozima koji su doveli do takvog stanja u većinski muslimanskim zemljama sa posebnim osvrtom na ulogu koju je u tom procesu odigrala patnja naroda Palestine, Reisu-l-ulema je dodao i to da su «ranije generacije muslimana uspjele izgraditi vlastiti svijet, utemeljen na stilu življenja prije nego na sistemu dogme».

Za reisu-l-ulemu Kavazovića «slika utopljenog dječaka na obali Turske, kojeg je ubio vihor rata, govori zornije od bilo čega drugog o muslimanskom stanju, političkim muslimanskim pokretima i njihovim ideologijama». Zato, prema njegovom mišljenju, ti pokreti nisu ponudili «nikakav djelotvoran politički, ekonomski ili kulturni program, s izuzetkom Turske, osim programa islamizacije muslimana. Njihov neuspjeh da budu alternativa vladajućim režimima i huntama proizveo je razočarenje. Horde koje pustoše muslimanski istok posljedica su tog neuspjeha. Podaci s kojima se raspolaže govore da ovo zlo narasta do granica kada će trebati velika snaga i odlučnost da ga se zaustavi».

Na kraju svog izlaganja Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je rekao i to da dugoročno gledajući, muslimani moraju razmišljati, planirati i djelovati kako bi u muslimanski svijet donijeli mir, pravdu i slobodu. Od toga će zavisiti budućnost islamskog ummeta- zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.