Reisu-l-ulema Kavazović: Pomoći Srebrenici nastojanjem da se objasni odakle je zlo došlo

Date:

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je tokom dženaze žrtvama genocida u Srebrenici poručio da se posljedice zla učinjenog u Srebrenici još uvijek osjećaju na mnogo načina, te da će otrov još dugo kružiti.

Predvodio je zajednički dženaza-namaz za devet žrtava genocida od kojih su se danas oprostili članovi porodica, 25. godina nakon njihovog stradanja.

Prije dženaze prisutni su klanjali podne i ikindiju namaz a za duše šehida proučena je hatma i Jasin-i-šerif, kelime-i tevhid, zikr i dove te prigodni ajeti iz Kur'ana.

Reisu-l-ulema je podsjetio da je prošlo 25 godina od kada su oni koji su bili srpska vojska i policija počinili genocid u Srebrenici. Posljedice tog zla koje se obrušilo na naše živote, kako je rekao, osjećamo svi na mnogo načina u našoj zemlji i u svijetu. Kolika je bila silina zla koja se sručila na Srebrenicu, govori nam i to s kakvim poteškoćama se susrećemo i danas da ga zaustavimo i prekinemo ga.

Reis Kavazović je naglasio da svi dobri ljudi sa svih strana trebaju pomoći Srebrenici, ne tako što će šutjeti o onome što se dogodilo, već upravo tako što će nastojati objasniti odakle je zlo došlo, kako bi ga se razumjelo. Srebrenica bi trebala postati mjesto kulture sjećanja, ne samo na genocid u njoj, već na sve što nam se događalo devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj našoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta šehidskom mezaristanu bude naš zavjet da ćemo se okrenuti dobru i miru među ljudima – poručio je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u hutbi u Srebrenici.

Izrazio je nadu da će svi naći načina da prevaziđu prošlost i nađu put do pomirenja, te da je žrtvi ostala posljednja riječ, molitva i pravda.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related