Reisu-l-ulema Kavazović: Vjerske zajednice u BiH uradile su dosta na izgradnji međuvjerskog dijaloga (VIDEO)

Date:

Cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH, a isto tako osuđujemo svakog zločinca, kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas u Sarajevu, uoči zajedničke molitve četiri tradicionalne religije, prema vlastitim učenjima.  

– Jako sam radostan da se danas u BiH, nakon teške prošlosti, zajednički prisjećamo žrtava agresije na BiH. Jako je važno da kao ljudi, a prije svega i kao vjerski dostojanstvenici, cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH i isto tako ja se zalažem da osuđujemo svakog zločinca, bez obzira na ime i prezime. Ovaj današnji dan potvrđuje našu zajedničku opredijeljenost da se sjećamo žrtava i, naravno, da iz onoga što nam se dogodilo uzmemo pouku i naučimo lekciju – dodao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je istakao da su vjerske zajednice u BiH u proteklom periodu radile dosta na izgradnji međuvjerskog dijaloga i saradnje.

– Mislim da su se religijske zajednice trudile da povrate život u lokalne zajednice, jer se tamo, ustvari, život odvija. A što se tiče politika, one naravno imaju svoje razloge zašto se ponašaju tako kako se ponašaju. Nismo uvijek sretni onim što politike čine. Ponekad smatram da politike koriste našu multietničnost u državi i suprotstavljaju narode jedni drugima, ali i tu, naravno, ne trebamo izjednačavati sve.

Vjerski predstavnici četiri tradicionalne religije uputili su danas zajedničku molitvu u sjećanje na sve žrtve proteklog rata u BiH koju je organiziralo Međureligijsko vijeće u BiH.

Potpisan je i memorandum između Međureligijskog vijeća i USAID-a, a potpisali su ga Glick i Finci.

Svečanom programu i potpisivanju ugovora su prisustvovali i američki ambasador u BiH Eric Nelson, direktorica USAID-a za BiH Nancy Glick, članovi američke delegacije iz Washingtona i brojni članovi vjerskih zajednica i Međunarodnog religijskog vijeća BiH.

– Svijet prati BiH, njen model tolerancije i saradnje među liderima kako bi se smanjile tenzije i smanjila mržnja. Danas je svijetu potreban primjer koji pruža Međureligijsko vijeće BiH. To je jedan sjajan i vrijedan cvijet u globalnoj prijetnji korova netolerancije. Uložili ste mnogo truda kako biste radili na edukaciji i kreiranju zakona te uključivanju mladih u ove procese. Svi mi, i u Evropi i u Americi, moramo raditi proaktivno na slanju pozitivnih poruka na suprotstavljanju retorici koja dolazi od lidera koji nastoje to koristiti samo u ličnu korist – kazala je Glick nakon potpisivanja memoranduma.

Predsjednik Jevrejske zajednice i Međureligijskog vijeća Jakob Finci je istakao da je ovo veoma važan trenutak i korak naprijed u okviru jačanja međureligijske saradnje i dijaloga u BiH.

– Ovo je još jedan korak naprijed u našoj saradnji sa svim stranim agencijama u našoj zemlji. Ovo je veliki doprinos našem gradu i našim naporima u onome što želimo postići, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanja jezika mržnje koliko god je to moguće – rekao je Finci.

Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related