Reisu-l-ulema na Centralnoj mevludskoj svečanosti u Oružanim snagama BiH

Centralnom programu koji je upriličen ovim povodom prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, NJ. E. Husein ef. Kavazović, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, generali Oružanih snaga BiH na čelu sa general-majorom Huseinom Tursunovićem, glavni imama Medđlisa IZ-e Zenica Jakub ef. Salkica, te brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Programu su prisustvovali i kandidati na obuci za vojnike Oružanih snaga BiH koji ovih dana završavaju osnovnu obuku u Centru za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću, za koje je ovom prilikom proučena dova i iskazane riječi dobrodošlice u Oružane snage BiH.

Lijepe i nadahnute poruke iz mevluda, ilahija i recitala o Božijem poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., prisutni su imali priliku čuti u interpretaciji prelijepih glasova hora “Rejjan” iz Sarajeva i vojnih imama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

U prigodnom predavanju koje je prisutnim u mesdžidu kasarne u Zeniciodržao Zijad ef. Ljevaković iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini naglašena je vrijednost poslaničke misije Muhammeda a.s.cijelom čovječanstvu, sa posebnim akcentom na zaštitu vrijednosti vjere, života, imetka, časti i dostojanstva.

U mevludskoj poruci koju je pripadnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uputio reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein ef. Kavazović istaknut je značaj služenja domovini, potreba za njegovanjem duhovne komponente u čovjeku, ali i važnost primjene poslanikove prakse u našem obredoslovlju, porodici, u našim međusobnim odnosima, našem susjedstvu i u široj društvenoj zajednici.

Uz čestitke i dobre želje u ovom mevludskom mjesecu, reisu-l-ulema Kavazović je poručio da je jako važno da uvijek ispred sebe imamo lice poslanika, da ustrajemo u nastojanju da ličimo na našeg poslanika i da uvijek i mi i naše društvo, naša porodica, prijatelji i domovina budu u miru i dobru.