Reisu-l-ulema posjetio Derventu, Bos. Brod i Bos. Kobaš

Visoku delegaciju Rijaseta su dočekali i ugostili lokalni glavni imami, Berzad-ef. Pašanović, gl. imam MIZ Derventa, Admir Blitović, gl. imam MIZ Brod, Fikret-ef. Delić, gl. imam MIZ Bos. Kobaš, imami, članovi upravnih organa medžlisa, kao i brojne džematlije.

U Derventi i Bos. Kobašu je reisu-l-ulema održao radni sastanak sa imamima i članovima izvršnih odbora Medžlisa. U Bos. Brodu se obratio džematlijama prigodnim vazom u džematu Kolibe Gornje, i održao radni sastanak sa imamima i članovima džematskih odbora i izvršnog odbora medzlisa

U svom obraćanju džematlijama u Bos. Brodu, reisu-l-ulema mr. Husein Kavazović je prvo poselamio sve prisutne, a potom naglasio važnost džamije i da je ona ogledalo svih džematlija.

„Svi mi imamo svoje kuće, ali je džamija zajednička kuća svih nas, svih džematlija. Vjera nas uči da volimo jedni druge, da se držimo zajedno, da čuvamo rodbinske i komšijske odnose. Vjera nas uči da pazimo jedni druge, ali i da budemo dobri prema drugima.“, istakao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je posebno naglasio činjenicu da Islamska zajednica nastoji pomoći ljudima i da će ona uvijek biti uz povratnike i sve svoje džematlije. Također je napomenuo da održavamo dobre komšijske odnose sa pripadnicima drugih vjera, katolicima i pravoslavcima, spomenuvši primjer dženaze Jevreja koja je prolazila pored Poslanika, a.s., pa je on ustao iz poštovanja prema Jevreju.

Reisu-l-ulema je obećao pomoć Medžlisima i narodu Broda, Dervente i Kobaša, te realizaciju projekata koji će zaustaviti odlazak naroda sa ovih područja.