Reisu-l-ulema posjetio lokaciju ruševine Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu

Sarajevo, 30. maj 2018. (MINA) – Jučer je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sa delegacijom boravio u ramazanskoj posjeti Medžlisu IZ jajce.

Domaćini Reisu-l-ulemi bili su muftija travnički Ahmed ef. Adilović, glavni imam Medžlisa IZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić i predsjednik IO MIZ Jajce Ramiz Meštrovac sa svojim saradnicima.

Po dolasku u Jajce, Reisu-l-ulema je u prisustvu mladih iz ovog grada proučio Fatihu na centralnom šehidskom spomen-obilježju. Nakon toga je sa delegacijom posjetio lokaciju ili bolje rečeno ruševine Sultan Sulejmanove džamije (Fethije) u gradskom jezgru Jajca. Na licu mjesta Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, upoznao je goste i prisutne sa historijatom ovog objekta koji je u vlasništvu Islamske zajednice u BiH skrenuvši pažnju na potrebu njegove zaštite. Ovo tim prije, što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela odluku o zaštiti ove graditeljske cjeline kao spomenika od nacionalnog interesa.

Tokom posjete, u prostorijama MIZ Jajce, goste su sa društvenim i vjerskim životom Bošnjaka u Jajcu upoznali Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam, te načelnik Edin Hozan, dr. Nisvet Hrnjić, član Sabora IZ, Amer Mrako, ministar u Vladi SBK i brojni drugi predstavnici društvenog života grada. Nakon zajedničkog iftara neposredno pred klanjanje teravih-namaza, reisu-l-ulema Kavazović je održao prigodno predavanje velikom broju prisutnih vjernika i uputio ramazansku poruku.

U svojoj poruci Reisu-l-ulema je istakao kako je u Jajce došao da se susretne sa vjernicima u ovim posebnim ramazanskim danima i da vidi napredak koji su kao povratnici napravili, te da s njima porazgovara o problemima s kojima se suočavaju. Podsjetio je sve prisutne na potrebu očuvanja jedinstva i otvorenosti prema svima s obavezom čuvanja bosanskih i islamskih korijena našeg naroda.