Reisu-l-ulema pozvao Bošnjake Novog Pazara da sačuvaju mir i dostojanstvo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović pozvao je danas Bošnjake Novog Pazara da u rješavanju svih otvorenih pitanja prije svega sačuvaju mir i dostojanstvo našeg naroda.

Ovaj apel reisu-l-uleme istaknut je u odgovoru na pismo koje mu je uputio  Ramiz Dugopoljac iz Novog Pazara, a  koji je od njega zatražio pomoć nakon što mu je srušena brijačnica, poslovni objekat koji se nalazio na vakufskoj parceli.

– Prije svega, moram Vam reći da sam sa zabrinutošću pratio posljednja dešavanja u Novom Pazaru. Kao reisu-l-ulema apelujem na Vas, ali i na predstavnike našeg mešihata i lokalne vlasti, a naročito na muftiju Mevluda ef. Dudića i gradonačelnika Novog Pazara gospodina Nihata Biševca da u rješavanju svih otvorenih pitanja prije svega sačuvate mir i dostojanstvo našeg naroda. Siguran sam da Vi, uvaženi gospodine Dugopoljac, dobro znate svetost i značaj vakufa za naš narod i našu zajednicu. Ali isto tako želim da nas sve podsjetim da je šerijatsko pravilo da se jedan zulum ne može otklanjati drugim zulumom. Obaveza sviju nas je da čuvamo hak svakog čovjeka, a hak vakufa, jetima i mazluma naročito – kaže se u pismu.

Reisi-l-ulema je poručio da rješenje treba tražiti u zaštiti svih ovih prava, te da je on siguran da će ovo pitanje biti uspješno riješeno zajedničkim naporima svih uključenih, u duhu islamskog bratstva.

– S druge strane, mi ćemo zatražiti informaciju od naših organa u Sandžaku kako bismo stekli uvid u čitav slučaj rušenja ovoga objekta i kako bismo utvrdili eventualnu odgovornost. U nadi da će se u što skorije vrijeme riješiti svi problemi nastali ovom nemilom situacijom, ja Vas, Vašu porodicu, kao i sve pripadnike Islamske zajednice u Sandžaku iskreno selamim – kaže se u pismu.

(Islamskazajedncia.ba)