Reisu-l-ulema pozvao muslimane da poste Dan Arefata

Date:

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je danas članove i pripadnike Zajednice da poste deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznatog kao Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata).

Dan Arefata je dan u kojem hadžije borave na Arefatu i ove godine je u četvrtak 30. jula, prenosi Islamskazajednica.ba

U pozivu vjernicima reisu-l-ulema ih je podsjetio da je post Dana Arefata sunnet Poslanika, a.s. (praksa koju je lijepo oponašati), kojeg su praktikovala četvorica pravednih halifa, ashabi i naši dobri prethodnici na ovim prostorima. Podsjetio ih je na hadis koji prenosi Muslim od Ebu Katada da je Vjerovjesnik, a.s., govorio: „Post dana Arefata iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine…”

– Ove godine su mnogi koji su imali nijjet odlaska na hadž bili spriječeni u tome i samo mali broj muslimana će obaviti ovu islamsku dužnost. Ali post ovog dana nam daje priliku da svi obilježimo ovaj mubarek dan – navodi se u pozivu reisu-l-uleme.

Također je podsjetio i na to da je po hanefijskoj pravnoj školi dozvoljeno nijjet (odluku) za dobrovoljni (nafila) post donijeti naknadno, odnosno, na sam dan posta.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related